Hoppfulla. Ghazaleh Salmani och Karin Lahti hoppas att boken Nästa destination ska hjälpa nyanlända in i arbetslivet. Foto: Hedieh Taheri

Boken som ska inspirera nyanläda till jobb

När Sundbybergsbon Ghazaleh Salmani kom till Sverige upptäckte hon oskrivna koder som gjorde det svårare att ta sig in i det svenska samhället. Nu vill hon motivera andra nyanlända med sin berättelse.

  • Publicerad 10:00, 11 nov 2021

Jag hade behövt den här boken när jag kom hit

Redan som sjuttonåring startade hon ett eget företag och var simlärare i Iran medan hon studerade på universitetet. För elva år sedan kom hon till Sverige och efter bara en månad tog Ghazaleh Salmani jobb som simlärare.

– Jag var i simhallen och gick upp till kontoret i baddräkt och frågade om de behövde en simledare. Jag hoppade ner i bassängen och visade vad jag kunde, säger hon.

Nu har hon tillsammans med Karin Lahti skrivit boken "Nästa destination". Där får man följa hennes resa in i arbetsmarknaden i Sverige. Hon hoppas kunna inspirera och motivera andra med sin historia.

– Budskapet är att se möjligheterna där du står, säger författarna. 

Ghazaleh Salmani anser att det är viktigt att jobba med något som man gillar för att hitta motivation och tipsar om att söka arbete inom sin hobby.

"Knäcka koder"

Trots att hon snabbt fick arbete i Sverige: först som simlärare, sedan språklärare i spanska, franska och engelska, märkte hon att det fanns sociala koder som hon inte förstod. Exempelvis när hon stod i rulltrappan ner till tunnelbanan och folk blev irriterade.

– Jag stod på vänster sida och förstod inte att det var fel.

Hon nämner även ett annat tillfälle när hon såg arbetskamrater sitta ensamma vid lunchen och inte förstod att de själva valt att sitta ensamma. Det tog även en stund för henne att förstå sig på Jantelagen.

– Olika kulturer har olika koder, som man behöver knäcka för att komma vidare i samhället.

Förutom den självbiografiska delen innehåller boken även en förklaring till en del kulturella koder och tar upp andra tips för den som är ny i landet.

– Jag hade behövt den här boken när jag kom hit. Jag vet av egen erfarenhet hur svårt det kan vara att inte kunna koderna, säger Ghazaleh Salmani.

Tanken med boken är att glädja, stärka och ge hopp till nyanlända, men även skapa förståelse hos politiker för vad som kan röra sig i huvudet på en nyanländ, menar Karin Lahti.

– Det här är en av många personers resa, säger hon.

Svårare utan språk

Ghazaleh Salmani menar att det är de nyanlända som måste ta det första steget men att det förutsätter att man är trygg, något som kan vara svårare när man inte kan språket. Själv hade hon engelskan, vilket kan ha bidragit till att hon lättare kom in i samhället.

– Naturligtvis är det en fördel om man kan engelska. Det viktigaste är ändå själva viljan och drivkraften som får en att hitta utvägar, säger Ghazaleh Salmani.

Boken Nästa destination

Boken är en skölitterär bok med självbiografika inslag från Ghazaleh Salmanis resa in i det svenska samhället.

Författarna träffades via Karins Lahtis dotter som jobbade med Ghazaleh Salmani. Tillsammans påbörjade de sedan arbetet med boken. De tror själva att de lyckats med boken eftersom de kompleterar varandra.

– Det är samarbetet som gjort boken så bra. Ghazaleh berättar vad hon vill få fram och jag säger "menar du såhär?" säger Karin Lahti.

Visa merVisa mindre

Ghazaleh Salmani

Ålder: 37

Bor: Sundbyberg

Gör: Utvecklingsledare på Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen, Botkyrka kommun.

Aktuell med: Har tillsammans med Karin Lahti skrivit boken "Nästa destination" om sin resa in i det svenska arbetslivet.

Tips till nyanlända:

Lär dig svenska i stora portioner varje dag.

Iaktta folk och se hur de beter sig.

Kasta dig in i alla sammanhang där du ser den mista lilla möjlighet att komma in på arbetsmarknaden.

Våga, våga, våga! Allt är möjligt.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inte många kvar i Solna och Sumpan av de som föddes 70

Nyheter Bara drygt 3 procent har blivit Solna och Sumpan trogna En gång sumpan/Solnabo, alltid sumpan/Solnabo? Knappast. De allra flesta drar. Kommunerna är i botten när det gäller invånare som bott här hela livet.onsdag 1/12 8:28

En timme i julbonanza

Nyheter Här är ställena som går all in på julen Första advent är här och många börjar pynta och fixa inför julen. Vi hälsade på två ställen där man minst sagt går all in på julen – tidigt och maxat!onsdag 1/12 8:20

Ny personal på äldreboenden frågas om vaccin

Nyheter Men beslut om att anställa ovaccinerade varierar Vid nyrekrytering av personal till Solnas äldreboenden kommer ovaccinerade att nobbas framöver. I Sundbyberg ställs frågan om vaccin vid rekryteringar, men beslut om anställning tas från fall till...onsdag 1/12 8:14