Boka. Elisabeth Mittag-Leffler på Näsbyparks bokhandel lånar ut hela butiken till lässugna Täbybor under bokrean. Foto: Privat

Boka hela bokhandeln i Näsbypark

Fulla butiker och köer brukar höra bokrean till, men i år kommer den se annorlunda ut. På Näsbyparks bokhandel kan man under veckan hyra hela butiken.

  • Publicerad 09:13, 23 feb 2021

Den 23 februari startar årets bokrea, en tradition som brukar locka många personer till landets bokhandlar. Men i år kommer det se annorlunda ut.

Inne i Näsbyparks bokhandel får endast fem personer vistas samtidigt på grund av restriktionerna. Förändringen har gjort att Elisabeth Mittag-Leffler som äger bokhandeln fått tänka om.

– Det är ett annorlunda år och folk kan inte gå in och kolla på de böcker vi har i butiken som tidigare. Men vi har sedan i julas fått många samtal och mejl med beställningar och lämnat böckerna utanför butiken.

Boka hela butiken

I år har de kommit på en idé som minst sagt sticker ut. Täbybor som vet med sig att de kommer handla på bokrean kan nämligen boka hela bokhandel.

– Man kan boka hela lokalen under 30 min innan öppning eller 30 min efter. Alla böcker som finns i butiken finns inte med i katalogen, så vi tänkte att det kan vara en rolig grej som ändå anpassar sig till riktlinjerna, säger hon.

Reseguider tappar i popularitet

Trots att de fått minskat ner antal personer som får vistas i butiken samtidigt så har Elisabeth Mittag-Leffler sett en ökning i försäljningen under det senaste året.

– Många personer har mer tid till att läsa idag, eftersom de i större utsträckning är hemma. Reseguider har fallit bort men annars ser vi en ökning, framförallt på barnböcker, säger hon.

Hon säger också att de klarat sig så bra som de gjort på grund av att de fått hjälp från stammisar.

– Vi har fått en enorm support. Vi har två stamkunder som helt gratis hjälper till och kör ut böcker till folk som inte kan komma hit, de kommer också hjälpa till på rean vilket är helt fantastiskt.

Böcker. Bokrean brukar vara en folkfest men i år, på grund av restriktionerna, kommer mycket ske online. Foto: Mostphotos