Varsågod. Här kommer en bok om effektiv styrning av kommunal ekonomi. Foto: Cecilia Blomberg

Bok som tack för rosa enhörning

Bollen smashas mellan Lidingö och Malmö i det ekonomiska grälet om en enhörning. Argumenten far över nät i form av presenter mellan kommunalråden. Nu är det Källenfors tur att serva – han skickar en bok.

  • Publicerad 07:15, 30 maj 2021

Det är väldigt sällan kommunpolitiker är skickliga affärsmän.

Bråket mellan kommunstyrelsens ordförande på Lidingö, Daniel Källenfors (M) och Anderas Schönström (S), ordförande för tekniska nämnden i Malmö stad, handlar om det kommunala utjämningssystemet.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-enhorningsbrak-lidingo-far-present-av-malmo/repuer!RwqLVZVlDxMaywazkZalqw/

En sex meter hög rosa enhörning har blivit symbol för två diametralt olika sätt att se på frågor om kommunalt självstyre och hur skattemedel ska användas.

Present med udd

Malmö är en av de största mottagarna av pengar som kommer från utjämningssystemet. Lidingö å sin sida är en av de kommuner som betalar mest pengar in i systemet.

När Malmö stad köpte en rosa enhörningsskulptur för 900 000 kronor för att marknadsföra World Pride fick det Daniel Källenfors (M) att se rött.

– De bygger medeltida koggar, enhörningar och satsar på skateamordnare. Dessutom har Malmö svenskt rekord i studieresande. Lidingö stad betalar 700 miljoner kronor till utjämningssystemet och Malmö som är största bidragstagaren från systemet satsar på trams, det är klart att jag reagerar, säger han.

För att sprida litet kärlek i stället för att bråka skickade Malmöpolitikern Andreas Schönström en liten present: en liten leksaksenhörning.

Gåvan har nått Lidingö stadshus.

– Det är fin men man ska lägga den i vatten för att den ska svälla upp, sade Daniel Källenfors när han hade packat upp gåvan.

Men nu är det dags för retur från Källenfors: En bok om kommunekonomi.

– Jag tänker skicka honom en bok som jag själv har skrivit tillsammans med Niklas Wykman. Det handlar om ­effektiv styrning av kommuner, hur man uppnår ordning och reda i ekonomin och konkreta råd om hur man fokuserar på kärnverksamhet. De verkar behöva det.

Skickliga affärsmän

Samtidigt säger ju Schönström att satsningar som enhörningen faktiskt kan hjälpa ekonomin på traven, i form av att den ger en skjuts åt besöksnäringen. Vad säger du om det?

– Det är väldigt sällan kommunpolitiker är skickliga­ affärsmän. Då undrar jag
i min tur; hur blev avkastningen på de medeltida krogarna och skatesamordnaren?

Rosa. Den rosa enhörningen symboliserar allas lika värde och rätt att vara olika. Dessutom lyser den på natten. Foto: Ali Jehad