Beredd. Miguel Guerrero, författare och militär på Ledningsregementet i Enköping. Foto: Stefan Tell

Bok om beredskap av Enköpingsmilitär

Miguel Guerrero arbetar till vardags på ledningsregementet i Enköping. Han är snart aktuell med boken "Krisberedskap för alla: en handbok för dig som inte är prepper".

  • Publicerad 11:11, 24 sep 2021

Den bygger på hur man som civil kan träna för kris och krig.

Miguel Guerrero är teamchef för ett taktiskt psyopsteam vid operativa kommunikationsförbandet på ledningsregementet i Enköping. På sin fritid har han skrivit en bok om hur en vanlig privatperson kan klara sig om krisen kommer.

– Den bygger på hur man som civil kan träna för kris och krig enligt militära principer. Exempelvis om strömmen är borta en längre tid, om kommunikationsnätet slås ut eller om vattnet blir förorenat, säger Miguel Guerrero till tidningen Sala Allehanda.

Förberedelse för alla

Boken har undertiteln "en handbok för dig som inte är prepper". Prepper är en person med krisberedskap som specialintresse som ägnar mycket tid åt att förbereda sig genom att till exempel lagra mat och vatten. Men enligt författaren är det här en bok om krisberedskap för en bredare målgrupp.

Inte bara prylar

Boken beskrivs som en krisberedskapsmanual som på "ett enkelt och lättfattligt sätt" erbjuder kunskap i ämnet. Den riktar sig även till personer som bor i lägenhet och därför har begränsad plats för specialutrustning.

Det ska i boken finnas praktiska tips på vad som bör finnas i hemmet och hur det går till att mentalt förbereda sig för olika kritiska händelser.

Boken kommer att finnas i bokhandeln den 12 oktober.

Krisberedskap

Vid en samhällskris kommer hjälpen att först gå till dem som bäst behöver den. De flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva en tid. Ju bättre förberedd en person är desto större möjlighet har vederbörande också att hjälpa andra som inte har samma förutsättningar.Viktigast är att ha vatten, mat och värme och att kunna få information från myndigheter och medier.
Källa: MSB.se

13-årige Melvin blev rånad och slagen – så mår han nu

Nyheter Mamma Carina trodde att Melvin skämtade då han ringde och berättade att han blivit rånad. – Nu är jag tacksam att det gick så bra och för allt stöd han får från kompisar och många andra, säger hon.onsdag 20/10 0:08

13-åring rånad och slagen

Nyheter En 13-årig pojke slogs ner vid Vattenparken. Därefter rånades han på mobiltelefon, bankkort och elsparkcykel.måndag 18/10 10:27