Unga använder gräddsifonen som en pipa för att boffa lustgas ur lustgaspatronen, berättar polisen Emma Stenholm. Foto: Anna Z Ek

Boffning ur gaspatroner kan få hjärtat att stanna

Lustgas från grädd­patroner används som drog av ungdomar. Nu varnar polisen för riskerna med boffningen. – Det här är livsfarligt, säger Emma Stenholm, vid närpolisens yttre ungdomsgrupp.

  • Publicerad 18:27, 17 mar 2013

Att boffa lustgas ur gaspatroner för hushållsbruk blev en partyfluga för några år sedan. Och intresset för den udda, men lagliga drogen är inte över.

– Vi har hittat patroner som legat vid en container i anslutning till skolan, och på en av skolans toaletter, berättar Magnus Bolander, biträdande rektor på Mälarhöjdens skola.

Skolan har därefter jobbat på flera plan för att få bukt med problemet. Man har pratat med elever, polis och föräldrar. Det handlar inte minst om att göra föräldrar medvetna om hur utrustningen ser ut. För att få i sig gasen används en gräddsifon, ett köksredskap för att spritsa grädde.

– Det är ju bra att veta när tonåringarna tar med sig gräddsifonflaskan och säger att de ska till en kompis och baka kladdkaka, säger Magnus Bolander.

Enligt Emma Stenholm, gruppchef för närpolisens yttre ungdomsgrupp i Skärholmen, tror ungdomar att det inte är så farligt eftersom lustgas används inom sjukvården.

– Men det här är inte samma lustgas som mammor får på BB. Inom sjukvården är lustgasen uppblandad med syre, det är inte den här, säger Emma Stenholm.

Lustgasen går rakt upp i hjärnan, påverkar omedelbart och ger ett kort och intensivt rus. Sam­tidigt får man sämre omdöme och sämre muskelkontroll, vilket i sig kan leda till olyckor, till exempel att man stegar rakt ut i trafiken eller ramlar.

Helena von Schewen, biträdande sektionschef på Maria ungdom, betonar att boffning av lustgas ärförenat med stora risker.

– I värsta fall kan man bli medvetslös och dö. Om man misstänker att någon har boffat lustgas ska denne genast uppsöka vård, säger hon.

Polisen kan inte göra mycket mer än att informera. Gaspatronerna är inte narkotikaklassade och kan fullt lagligt säljas och köpas i vanliga järnvaruaffärer eller på nätet.

Fakta

Livsfarligt

Vid boffning uppstår syrebrist i hjärnan som ger ett rus. Boffning drabbar inte bara hjärnan. Hjärtmuskeln försvagas och kroppen uppfattar det syrefattiga tillståndet som ett hot och reagerar med adrenalinpåslag. Hjärtat stressas av adrenalinet, vilket kan ge rubbningar av hjärtrytmen.

I värsta fall kan boffning leda till hjärtstillestånd.

Källa: Vårdguiden

Visa merVisa mindre