I början av maj fick politikerna i Upplands-Bro ett öppet brev från åtta boende på och kring Ringvägen i centrala Kungsängen.

Mitt i har läst brevet som inleds med orden: ”Vi är bekymrade över den situation som råder i vårt bostadsområde. Vi bävar för att planerna på att bygga fler hus ska genomföras i sin helhet”. I fokus för brevet står de två större återstående byggprojekten, dels fastighetsbolaget Balders 87 hyresrätter. Här konstaterar dock grannarna att bygglovet vunnit laga kraft och att dessa planer får man helt enkelt acceptera.

Därefter riktar man in sig på Upplands-Brohus hyresrätter som ska ta form mellan HSB:s bostadsrätter och Tornets hyresrätter.

Upplands-Brohus planer

Här ska det kommunägda bolaget bygga 152 hyresrätter fördelade på fyra stycken huskroppar. Grannarna vädjar till politikerna att pausa upphandlingen för bygget, att vänta med att skriva ett entreprenadkontrakt samt att byggplanerna för Upplands-Brohus sätts på paus. Detta i syfte att låta det bli ”gott om tid för samverkan och dialog mellan kommunen och oss boende”.

Med anledning av grannarnas öppna brev så gav kommundirektören Ida Texell Upplands-Brohus i uppdrag att genomföra en snabbutredning för att studera vad ett stopp alternativt uppskjutande av planerna skulle kunna få för följder.

Om projektet skulle stoppas riskerar Upplands-Brohus att bli ersättningsskyldig till den entreprenör som tilldelas uppdraget. Det skulle i så fall röra sig om en summa på ”upp till 23 miljoner”. Vidare skulle bolaget förlora intäkter om 20 miljoner kronor per år.

Det ägardirektiv man har tilldelat att påbörja bygget av 300 lägenheter fram till 2022 kommer inte uppfyllas. Man menar även att ”om projektet stoppas kommer gestaltningen av området inte att påverkas positivt om Upplands-Brohus tomt är obebyggd”. Skjuts planerna upp tillkommer kostnader för omprojektering med cirka sex miljoner.

Nämnden beviljade bygglov

Den 20 maj beslutade bygg- och miljönämnden att bevilja bygglovet för Upplands-Brohus planer.

– Jag har den största förståelsen för att de som bor i området kan ha synpunkter. Samtidigt har vi ett regelverk för hur vi fattar beslut om detaljplaner som vi tagit fram på demokratisk väg, säger Ann Hermansson Alm, vd, Upplands-Brohus.