PROTEST. Aktionsgruppen protesterar utanför Signalistens kontor. Foto: Privat

Boendeprotest mot renoveringar

Varsamma renoveringar. Insyn och inflytande i processen. Det kräver Bergshamragruppen för sansade renoveringar som på lördagen överlämnade en protestskrivelse till Signalisten.

  • Publicerad 14:47, 12 okt 2019

Ett 15-tal personer samlades utanför den kommunala bostadsstiftelsens kontor med ett plakat: ”Signalisten vill inte lyssna på oss”.

De planerade stambytena i Bergshamra och flera andra av Signalistens områden kommer att sluta i hyreshöjningar på upp till 60 procent och evakueringar från lägenheterna i cirka ett år.

De boendes aktionsgrupp kräver i stället varsamma renoveringar utan evakuering i samverkan med hyresgästerna:

”I praktiken innebär det för merparten en vräkning, och en förvisning till en högst osäker och anonym tillvaro…någonstans? Den sociala konsekvensanalysen för hyresgästerna saknas?”, skriver gruppen som dessutom anser att beslutsunderlaget är undermåligt.

Över 1 000 personer har redan skrivit på namninsamlingen mot de så kallade renovräkningarna. Får aktionsgruppen ihop 6 000 namn överväger man att kräva en kommunal folkomröstning.

Den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten har ett renoveringsprogram som omfattar cirka 1 700 lägenheter. Drygt 40 lägenheter finns i Gunnarbo, ytterligare drygt 300 i Bergshamra och resten i Bagartorp, Hagalund, på Västra vägen och i Huvudsta.

Boende vill folkomrösta om renoveringar