INGREP. Igår tackades Farid Alizada, Eddie Lövenås och Beris Levand för deras insats i samband med branden på Kavallerigatan. Foto: Frida Gunner Brooke

Boende tackas för rådigt ingripande

Att ingripa i en krissituation kan göra skillnad, till och med rädda liv. När branden på Kavallerigatan bröt ut var det tre personer som utmärkte sig i samband med räddningsarbetet. I går tackades de för rådigt ingripande.

  • Publicerad 13:25, 29 apr 2016

Det tog bara fem minuter för räddningstjänsten att vara på plats efter att larmet om branden på Kavallerigatan kommit in. Men redan innan pågick en räddningsinsats på platsen. Flera boende i området hade skridit till verket för att hjälpa sina grannar.

– Jag vaknade av att min fru kom in och skrek att det brann, berättar Beris Levent, en av dem som var först med att ingripa.  

Bara halvminuten senare hade han och hustrun sprungit ut på gräsmattan och börjat skrika för att varna sina grannar. Beris sprang över till det brinnande huset där han bankade på fönster och dörrar. Med sig hade han verktyg som han bröt upp dörrar och fönster med.

– Jag öppnade upp för att se om någon fortfarande var kvar.

I närheten befann sig Farid Alizada. Precis som Beris sprang han runt för att väcka grannar och hjälpa dem som behövde. Snart stod de båda under en och samma balkong och tog emot människor som hoppade.

– Det var en mamma på en balkong. Jag fångade hennes barn i famnen när de hoppade, berättar Farid.

På en annan balkong stod Eddie Lövenås tillsammans med sin pappa. Precis som andra tvingades de hoppade ner från balkongen för att komma i säkerhet.

– Jag skadade fötterna, pappa bröt benen och ryggen, säger han.

Skador till trots fortsatte Eddie att hjälpa andra i fara.

Enligt räddningstjänsten var Beris Levents, Farid Alizadas och Eddie Lövenås insats vid branden en viktig del i räddningsarbete och nu fick de motta ett stort tack.

– När vi åker ut till en plats för att rädda liv, vilket det handlar om, är det viktigt att ha bra fotfolk. Individer som tar egna initiativ för att rädda liv och vi har fått in tre namn på personer som gjort en extra insats i samband med den här branden, säger Thomas Liljedahl, distriktschef i Upplands Väsby för Brandkåren Attunda.

Valet att uppmärksamma dessa tre individer togs av Brandkåren Attunda tillsammans med bostadsrättsföreningen, kommunen, polisen och försäkringsbolaget.

– Tack vare allas rådiga insats slapp vi omkomna människor. Skador och egendom kan man reparera, men inte människoliv, säger Maria Mickels, ordförande för bostadsrättsföreningen Kavalleristen 209.