– Jag oroar mig oerhört mycket för min bror. Det här får irreparabla konsekvenser, säger Mats Kersten, vars bror har bott på Svalan i 32 år.

Svalan är ett gruppboende för personer med olika funktionsvariationer och Mats bror är en av dem som måste flytta den 17 maj.

Svalans fem boende har fått platser på tre olika boenden i Ekerö kommun. De ska alltså splittras, något Mats Kersten tycker är svindlande.

– Det här är min brors familj. Vi är flera anhöriga som tycker att det här är en oerhört dålig lösning på problemet, säger han.

Det var i mitten på mars de anhöriga fick veta att de boende på Svalan måste flytta efter att Södertörns brandförsvarsförbund kritiserat säkerheten på boendet. Det saknas alternativa vägar ut ur lägenheterna vid en brand.

Men ett föreläggande från 2010 visar att Ekerö kommun fick krav om att ordna fler utrymningsvägar – redan för elva år sedan.

Kommunen har vetat om problemet länge. Varför har det inte åtgärdats tidigare?

– Jag har bara jobbat här i sju månader. Det finns inga chefer kvar som var chefer då. Så ingen har kunnat ge svar på den frågan. Uppenbarligen har något fel begåtts, säger Birgitta Ljungström, verksamhetschef på Ekerö kommun.

– Efter tillsynen 2010 var det också tillsyn 2014 och 2017. 2014 kom man enbart med en rekommendation, 2017 sa man ingenting. Sedan kom det här nu, 2021.

Under omständigheterna tycker Birgitta Ljungström att saker och ting löst sig bra.

Stannar inom kommunen

– Det är ovanligt att vi har tomma platser på LSS-boenden i kommunen. Nu hade vi turen att ha fem platser på jättefina ställen med duktig personal, säger hon.

– Tre av brukarna flyttas till samma boende och alla brukare har med sig någon personal de känner på alla tre boenden.

Mats Kersten har överklagat kommunens beslut att stänga Svalan, tillsammans med tre andra anhöriga.

I dagsläget finns inga beslut fattade kring vad som ska hända med fastigheten.