NAMNINSAMLING. Drygt 200 personer har skrivit på en namninsamling för att försöka få politikerna att flytta på sprututbytet. Foto: Per Brandt

Boende samlar namn mot sprutbyte på Kungsholmen

Ett Christiania med för mycket droger, stök och otrygghet. Så beskrivs området kring Sankt Göransparken av boende som nu startat en namninsamling för att få bort både sprututbytet och Stadsmissionen från området.

  • Publicerad 11:43, 8 sep 2020

Sprututbyten i Stockholm

Det är Region Stockholm som ansvarar för placering av sprututbyten.

Sprututbytet på Kungsholmen blev permanent 2013.

Förra året startade regionen ytterligare en mottagning vid Mariatorget samt en mobil buss för sprututbyten som ska åka runt i länet.

Visa merVisa mindre

En plats där droger injiceras helt öppet, kanyler i gräset och på lekplatser som barn har stuckit sig på, inbrott och olaga intrång i grannfastigheterna och med ständiga utryckningar av väktare och poliser. Så beskriver Kungsholmsbon Ulf Nurmoja Mannervik området kring Sankt Göransparken – och menar att situationen har förvärrats på senare tid.

Så vill staden göra om Sankt Göransparken

– De senaste två åren har det eskalerat. Det är mycket mer missbruk synligt nu och mer aggressivt uppträdande. Och tittar man på marken är det förfärligt. I gräset ligger det förpackningar, sprutor och kanyler överallt. Det är gräsligt hur det är, säger Ulf.

Därför har han och frun Kerli nu, enligt Ulf efter samtal med poliser och väktare i området, startat en namninsamling för ett ”drogfritt, barnvänligt Kungsholmen”. De vill få politikerna att flytta sprututbytet och Stadsmissionen från området. I dagsläget har de fått in drygt 200 namnunderskrifter och de planerar sedan att uppvakta politikerna med deras budskap.

Enligt Ulf är namninsamlingen inte mot sprututbytet som verksamhet, utan riktar sig mot placeringen med tanke på de förskolor och skolor som finns i området.

Lysande kottar ska göra parken tryggare

– Vi menar att politiker helt har missbedömt systemeffekten av att runt en park samlokalisera sprututlämning, missbrukarhärbärge, metadonklinik och den knarkhandel som finns kring Fridhemsplan. Den här kombinationen är toxisk. Sedan mitt i det finns en nyupprustad lekplats i Sankt Göransparken med mängder av förskolor och skolor runt omkring, säger Ulf.

Polisen: Bra samarbete

I en lokal Facebook-grupp har namninsamlingen både mötts av positiva som kritiska kommentarer där man menar att de bara vill flytta på den problematik som finns i området till någon annanstans.

–  Jag förstår att den kritiken kommer men det får inte hindra oss från att göra våra röster hörda. Jag förstår att de som håller i verksamheterna tycker att det är en bra plats, men det är inte bara här som det är möjligt att skapa. Sedan är det politikernas uppgift att väga samman svåra intressen och komma med en lösning för vad man ska prioritera i de lokala miljöerna, säger Ulf.

Kommunpolisen Peter Enell uppger att antalet anmälda brott i området inte har ökat, däremot tror han att ombyggnaden i parken och coronapandemin kan spela in. Enligt honom fungerar samarbetet mellan polisen, stadsdelen och de olika missbruksinstitutionerna bra.

– Det är mindre plats för de som väntar vid Stadsmissionen och de dröjer sig kvar längre, jag tror det gör att man kan få uppfattningen att de är fler. Men jag kan inte säga att problemet har ökat. Vi har ett bra, tätt samarbete med alla institutionerna och utbyter information, säger han.

Samtidigt planeras en trygghetsvandring i området i början av oktober där han uppmanar de som är engagerade i frågan att delta och delge sin bild.

Peter Enell. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Rasmus Jonlund (L). Foto: Per Brandt

Så svarar stadsdelsordföranden

Enligt stadsdelsnämndens ordförande Rasmus Jonlund (L), som även jobbar som presschef åt högsta politiska ansvariga i frågan, hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) är en flytt av sprututbytet inte på tapeten. Verksamheten ligger bra i förhållande till närheten till sjukhuset och kommunikationer vilket är viktigt för målgruppen enligt honom. Han betonar också att Stadsmissionens placering inte är något som politikerna kan besluta om.

Stadsdelen har de senaste åren försökt med flera olika åtgärder för att höja tryggheten kring Sankt Göransparken, bland annat med ordningsvakter speciellt för det området och slyröjning, och enligt Jonlund är det den vägen de måste fortsätta gå. Exempelvis genom bättre städning och ordningsvakternas rondering.

– Jag kan förstå att den här typen av verksamhet kan väcka oro, jag bor själv i området, och vi kan alltid diskutera vad vi kan göra bättre. Men den här verksamheten och människorna måste också få finnas i vår stad. De här verksamheterna är svårplacerade och kan inte flyttas ut till ett industriområde och nu har vi en plats som fungerar. Lösningen är inte att flytta på den, förskolor och skolor finns ju överallt i hela staden, säger han.

Visa merVisa mindre