Hyresgäster i kvarteret Linjalen är kritiska till ljudnivåerna på bygget. Foto: Sacharias Källdén

Boende rasar på nytt mot Ica-bygge på Söder

Hyresgäster i bostadskvarteret Linjalen klagar på högljutt bygge av den omstridda Ica-butiken i garaget och kräver ersättning.

  • Publicerad 12:30, 11 jul 2019

Bygget av den 3 400 kvadratmeter stora Ica-butiken som kommer att ta plats i garaget på Magnus Ladulåsgatan har länge varit omstritt och överklagades i flera instanser innan byggherren, kommunala Stockholmshem, fick grönt ljus.

DOMEN: Ny stor Ica får byggas på Söder

Nu när bygget har pågått i ett år, och väntas ta ytterligare ett år till, har flera hyresgäster fått nog. De kräver nedsättning på hyran för att kunna undfly bullret. I början av veckan gick ett tiotal hyresgäster till kontoret på Stockholmshem, och lämnade över namnunderskrifter med klagomål.

– Det var en manifestation mot eländet, det är en fullständig bedrövelse vad vi utsätts för. Vi borde åtminstone få hyresreduktion, det här har hållit på ett år och under sommaren nått outhärdliga störningsnivåer, säger Christina Nygren, som bor i Linjalen.

Miljöförvaltningen har tidigare haft synpunkter på ljudnivåerna på bygget, men efter åtgärder från Stockholmshem har de lagt ned ärendet. Nu öppnar ändå Stockholmshem för att vissa hyresgäster kommer att kompenseras.

Nytt steg för nya jättekvarteret på Söder

– Det är en extraordinär situation och någon form av kompensation kommer nu att utgå till dem som bor närmast. Vad det blir är inte klart ännu, säger Linus Johansson som är vice vd på Stockholmshem.

Stockholmshem har också fått frågor om evakuering från ett par familjer som bor i särskilt utsatta lägenheter något som bostadsbolaget nu tittar på enligt Linus Johansson.