Marko Saastamoinen tittar på föremål som blivit dumpade vid stationen. Foto: Anders Björklund

Boende rasar mot sopkaos vid återvinningen

Tumbabor rasar mot ordningen vid återvinningsstationen i Skäcklinge. Enligt FTI som sköter om stationerna eskalerade problemet när kommunen för några veckor sedan satte upp ett stängsel in till skogen. – Fortsätter det så här kommer vi i längden att ta bort återvinningsstationen, säger Annika Ahlberg regionchef regionchef på FTI som ansvarar för tömningen.

  • Publicerad 05:21, 23 jun 2018

Boende runt återvinningsstationen på Skäcklingevägen rasar i sociala medier och i samtal till Mitt över oordningen på stationen. När Mitt i besöker platsen finns diverse bråte här som inte hör hemma på en återvinningsstation – däribland en helgjuten utomhusgrill.

En grill vid återvinningsstationen. Foto: Anders Björklund

– Att folk inte kan köra till återvinningscentralen när man ändå satt sig i bilen, säger Kassmyrabon Marko Saastamoinen som kommit hit för att sortera.

En person som ringer Mitt i klagar på att de felsorterade soporna drar till sig råttor som även besöker trädgårdar i närheten. Även i sociala medier reagerar folk. Tumbabon Christopher Wallin efterlyser liksom flera andra kameraövervakning kamerövervakning på Mitt i Botyrka/Salems Facebooksida. Han skriver att han varit i kontakt med kommunen som hänvisar till FTI:

”Poängterade även att min son skar sig på ett plasttak (!!) när vi var där och skulle källsortera.”

Sopor intill stängslet som kommunen satt upp. Foto: Anders Björklund

Annika Ahlberg som är regionchef på Förpacknings- och tidningsinsamlingen är rejält trött på hur en del personer sköter sig. Hon berättar att problemet ökat sedan Botkyrka kommun för ett par veckor sedan satte upp ett stängsel som skulle hindra att folk dumpade saker inne i skogen.

– Nu när folk inte kommer in i skogen har dumpningarna ökat vid återvinningsstationen, säger hon men poängterar att samarbetet med kommunen fungerar bra.

Annika Ahlberg. Foto: Ulf Huett /Pressbild

Hon fortsätter:

– Det dumpas så mycket grejer här att vi måste åka hit med kranbil. Våra städare kan inte ta det. De kan inte ta tonvis med bråte. Hittar vi kontaktuppgifter i sådana här fall polisanmäler vi.

Den 17 juni tog Christopher Wallin den här bilden.

Tumbabon Christoper Wallin skickar med en fråga till Annika Ahlberg.

Kommer ni att vidta några åtgärder eller kommer ni att acceptera att det fortsätter?

– Det vi gör nu är att städa upp. Men fortsätter det så här kommer vi i längden att ta bort återvinningsstationen.

FTI stängde 2014 en återvinningsstation i Slagsta på grund av liknande problem.

Övervakningskameror då?

– Det får vi inte tillstånd för. Vi har försökt på andra ställen som haft problem med dumpningar.

Marko Saastamoinen tycker att folk beter sig underligt. Foto: Anders Björklund.

Anders Öttenius som är gata- och parkchef på Botkyrka kommun tycker annars att kommunen har ett bra samarbete med FTI.

– Men blir det inte bättre här kanske det kan bli fråga om nya skyltar eller en informationskampanj mot hushållen, säger han.