Boende: Otäckt när våldet kryper så nära inpå

Efter nattens dödsskjutning i Råcksta är oron stor bland grannarna i området. "Det är otäckt att våldet kryper så nära inpå, in i hemmen", säger Ulrika Modig, som bor i närheten.

  • Publicerad 11:29, 28 aug 2019

Morgonsolen skiner över Multrågatan i Råcksta. En grupp småbarn i gröna reflexvästar promenerar förbi på led. Men polistejpen tvärs över gatan och uppbådet av journalister med kameror skvallrar om att något har inträffat.

Under natten till onsdagen sköts en ung kvinna, född 2001, ihjäl i en av lägenheterna på gatan, enligt uppgifter från polisen.

Resursteam på plats i Råcksta för att stötta boende

Nu samlas flera grannar på platsen. Alena Yanovic, Ulrika Modig och Marja-Liisa Enckell känner sig oroliga efter det som hänt.

– Det är otäckt. Min åttaårige son ville inte gå förbi på väg till skolan. Han är rädd och har många frågor. Han undrar varför tjuvarna skjuter människor, och om kulorna kan flyga fel och träffa andra, säger Ulrika Modig.

LÄS MER: Kvinna död efter skjutning i Råcksta

Väcktes av skottlossning

Alena Yanovic, som bor i ett hus som delar innergård med huset där skjutningen skedde, vaknade av skotten i natt.

–Det var en jättechock, det var flera skott. Min elvaåriga dotter vaknade också och blev jätterädd. Min man gick ut på balkongen och såg två maskerade män springa därifrån. Han ringde polisen, nästan alla grannar kom ut på balkongerna och ringde också polisen, säger Alena Yanovic.

Hon berättar att polisen snabbt var på plats.

– De förhörde oss och andra grannar. Men det första de frågade var "Hur mår ni?", säger hon.

Grannarna gillar sitt område och trivs bra.

– Här är väldigt blandat, med 55+boende, bostadsrätter och hyresrätter. Det är väldigt familjevänligt och vi trivs otroligt bra. Men det är otäckt att våldet kryper så här nära inpå, in i hemmen, säger Ulrika Modig.

Hon och de andra tycker alla att det behövs krafttag mot skjutningarna, som blivit alltför vanligt förekommande.

"Ett nationellt problem"

– Det är inget lokalt problem, grannsamverkan hjälper inte mot den här typen av brott. Polisen och ambulansen är på plats snabbt, jag tror inte att någon är missnöjd med hur det fungerar efter att något har hänt, säger Ulrika Modig och fortsätter:

– Frågan måste hanteras högre upp, på nationell politikernivå. Det gäller hela Sverige och vi är alla trötta på det här, säger Ulrika Modig.

Marja-Liisa Enckell tycker att straffen för våldsbrott är för låga och tror att det har betydelse.

– De vet att de inte riskerar så mycket även om de åker fast, säger hon.

Under förmiddagen gick polisen ut med ett pressmeddelande där de informerar om hur de arbetar med utredningen.

– Vi har fler poliser ute i området för att öka tryggheten och samla in vittnesuppgifter. Polisen lokalt deltar aktivt i arbetet eftersom de har god lokal kännedom och vi får också hjälp av poliser från andra håll i regionen. Det fortsatta trygghetsarbetet sker i nära samverkan med stadsdelen, säger Catrine Kimerius Wikström, lokalpolisområdeschef i Vällingby i pressmeddelandet.

Ulrika Modig, Marja-Liisa Enckell och Alena Yanovic är oroliga efter nattens dödsskjutning av en ung kvinna i en bostad i Råcksta. Foto: Mikael Andersson

Polisen arbetar fortfarande på platsen, som är avspärrad. Foto: Mikael Andersson

Foto: Mikael Andersson