Fastighetsbolaget Balder får nu köpa hyreshuset på Stationsgatan och Grand Garbo-huset. Foto: Mitt i

Boende känner sig lurade efter försäljning

De boende i hyreshuset längs Stationsgatan/Sturegatan har länge velat köpa loss sina bostäder. Nu har kommunen sålt huset till fastighetsbolaget Balder. ”Brist på respekt” menar bostadsrättsföreningen som nu skrivit ett öppet brev till den styrande majoriteten i stadshuset.

  • Publicerad 10:50, 7 sep 2018

Våren 2017 beslutade kommunfullmäktige att sälja fastigheterna Muraren – huset längs Stationsgatan/Sturegatan, där bowlinghallen och apoteket ligger i botten och hyresrätter ligger en våning upp, och Basaren – huset där Grand Garbo ligger.

Försäljningsbeslutet överklagades av de boende i Muraren, vilka hade hoppats på att få köpa loss sina bostäder.

Den juridiska processen är nu klar och under torsdagen beslutades att fastighetsbolaget Balder ska få köpa husen.

Bolaget har sedan tidigare även fått köpa centrumfastigheterna i Rissne och Hallonbergen.

Vi vill bli behandla på samma sätt som andra hyresgäster i Förvaltaren

Bostadsrättsföreningen har nu skrivit ett öppet brev till den styrande majoriteten. I brevet anklagar de styret för att gå bakom ryggen på föreningen och att man försökt hålla försäljningen hemlig.

”Vi vill bli behandla på samma sätt som andra hyresgäster i Förvaltaren och vill att Ni politiker håller Era löften och ger oss möjlighet att köpa fastigheten om den ska säljas”, skriver de bland annat.

”Nu är vi trötta på politikens fullständiga brist på respekt samt deras maktfullkomlighet”, fortsätter de.

Förskolan blir kvar

Mikael T Eriksson (M), kommunstyrelsen ordförande, menar att ingen försökt gå bakom ryggen på de boende och att försäljningsprocessen varit öppen och offentlig.

– Man har haft sin demokratiska rätt att överklaga beslutet, vilket man också gjort. Förvaltningsrätten kom dock fram till att kommunen gjort allt rätt och enligt lagen. Kritiken mot att vi skulle vara hemliga med beslutet grundar sig i att vi inte gick ut i media och berättade vilka vi förhandlade med. Jag anser att det är vår plikt att inte berätta detta offentligt för att försvara vår förhandlingsposition, säger han.

De boende har även föreslagit att en fastighetsägare skulle kunna ta över de lokaler som ligger i botten av huset, medan bostadsrättsföreningen skulle få köpa lägenheterna.

Att dela upp huset mellan skulle bli för komplicerat

Mikael T Eriksson

En sådan lösning är dock inget alternativ enligt Mikael T Eriksson.

– Att dela upp huset mellan skulle bli för komplicerat, då huset delar ventilation, el och stammar. Om det är bostadsrätter ovanpå de kommersiella lokalerna, vilka kommer att byggas om och renoveras, så är risken för överklaganden också stor, vilket skulle försena utvecklingen av Sturegatan ytterligare, säger han.

Vad som kommer att hända med verksamheterna i husens lokaler är nu upp till Balder att avgöra.

Inskrivet i försäljningskontraktet finns dock en överenskommelse mellan kommunen och Balder om att inte dra igång en exploatering förrän man hittat ett sätt för förskolan Lysande förskola, vilka ligger i Basaren, att fortsätta sin verksamhet.

Balder tar även över och blir ny hyresvärd åt de boende i Muraren.

Fakta

Om fastigheterna

Muraren 9 består av 5102 kvadratmeter lokaler och 3166 kvadratmeter bostäder.

Basaren 1 består av 5712 kvadratmeter lokaler och 457 kvadratmeter bostäder, här finns också en byggrätt för en bostadsfastighet på 5-8 våningar.

De båda fastigheterna har övergått till Förvaltarens dotterbolag Lokalfastigheter i Sundbyberg AB som nu sålt dem vidare till Balder.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Inga matcher – men träning för de yngre i SIK

Nyheter De nya hårdare råden i Stockholm påverkar även idrotten. Sundbybergs IK ställer in alla kommande matcher och träningar för de som är äldre än 15 år.fredag 30/10 15:25

Nu är det full rulle i Ursviksskogen

Nyheter Mountainbikes är heta trenden i Cykelsverige Mountainbikes blir allt populärare i Sverige – och i Sumpan finns ett cykelmecka i Igelbäckens naturreservat. På helgerna är det knökfullt på parkeringen.onsdag 21/10 11:09

Grovsopor fortsätter att dumpas i Sumpan

Nyheter FTI har satt in vakter och hotat ta bort stationen Folk fortsätter att dumpa grovsopor vid återvinningsstationerna i Sundbyberg. Företaget som sköter stationerna har satt in väktare under sommaren och varit inne på att ta bort stationerna helt.onsdag 21/10 10:56