Stora familjer. I Skärholmens stadsdelsområde bor fler stora familjer än i staden i snitt. Foto: Mostphotos

Boende i Sätra är minst trångbodda

Sätraborna bor lika stort som snittet i Stockholm. Här har varje person i genomsnitt 33 kvadratmeter bostadsyta till sitt förfogande. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån.

  • Publicerad 07:15, 6 apr 2021

I flera av miljonprogramområdena bor det i genomsnitt mellan fyra och fem personer per hushåll.

Men jämfört med landet i övrigt bor de trångt, där är snittet 42 kvadratmeter.

I Vårberg och Bredäng har snittpersonen 31 kvadratmeter att röra sig på. I Skärholmen ligger siffran på 30 kvadratmeter.

Men i verkligheten är kvadratmetrarna ojämnt fördelade mellan hushåll.

Färre stora lägenheter

Enligt Sweco är en tredjedel av alla hushåll i Skärholmens stadsdelsområde trångbodda. Familjer i Skärholmen är också större än i övriga staden. Här finns fler hushåll med fler än fem personer jämfört med Stockholm i stort. Samtidigt som andelen större lägenheter är mindre än i övriga stan, enligt stadsdelsförvaltningen.

– I flera av miljonprogramområdena med en låg bostadsarea per person bor det i genomsnitt mellan fyra och fem personer per hushåll, säger Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem på SCB i ett pressmeddelande.

Flera Skärholmsbor som Mitt i pratade med i höstas uppgav att de ville men inte kunde flytta till en större bostad eftersom hyrorna var för höga.

Vanligt med hyresrätter

I Stockholmsområdet är större hushåll koncentrerade till främst Järvafältet, Skärholmen, Vårberg, Rågsved och Hässelby gård. Många bor i hyresrätter inom miljonprogrammet.

Sticker ut åt andra hållet gör Bromma och Östermalm. I exempelvis områdena Oscars kyrka samt Nockeby har den genomsnittliga invånaren 49 kvadratmeter till sitt förfogande.

Så stort bor snittet i ditt område

Genomsnittlig kvadratmeteryta per person:

Skärholmen 30

Vårberg 31

Bredäng 31

Sätra 33

Källa: SCB

Visa merVisa mindre