Mohamed Ibrahim, boende i Johannelund, med barnen Yasmine, 5, Yaqob, 8 och Isaq 11 månader. – Jag känner mig trygg i Hässelby gård men är orolig över att det är så lätt att få tag på vapen i hela Västerort och Sverige. Polisen borde kunna göra mer för att det inte ska vara så mycket vapen, säger han. Foto: Mikael Andersson

Boende i Hässelby gård: "Vi känner oss trygga här"

Efter både skottlossningar och narkotikatillslag i Hässelby gård den senaste tiden, är otryggheten runt torget åter på tapeten. Men när vi pratar runt med folk möter vi boende som trots allt känner sig trygga i sitt område.

  • Publicerad 18:51, 1 mar 2017

Efter narkotikatillslaget på fritidsgården Lyktan i januari och två skjutningar i Hässelby gård de senaste veckorna har kriminaliteten och droghandeln runt torget diskuterats av polis, och tjänstemän i stadsdelen. På sociala medier undrar en del oroligt vad som händer i området.

LÄS MER: Nu ska polisen synas mer i Hässelby gård

Men när vi går är vi går ut på torget och pratar med folk möter vi Hässelby gårdsbor som berättar de att de trots allt känner sig trygga här.

"Tryggare här än i stan"

Tida Sagnia, 20, och Maria Julin, 22, har bott i Hässelby gård hela sina liv.

– Jag känner mig mer bekväm och tryggare här än i stan. På kvällen är jag kanske lite mer vaksam. Folk pratar lite när något händer, som rånet i spelbutiken, men sen är det lugnt, säger Maria Julin.

Kompisen Tida Sagnia håller med.

– Jag känner alla här och de känner mig. Det blir lugnare av att fältassistenterna är här för alla ungdomar har respekt för dem, säger hon.

Eva Wenner är fältasstistent i Hässelby-Vällingby och hon upplever också stämningen på torget som trygg.

– Men om man inte bor eller är i området finns det kanske en osäkerhet, så är det alltid med det man inte känner till, säger Eva Wenner.

"Föräldrar måste synas mer i centrum", säger Leila Facuse, som bor och jobbar i Hässelby gård. Foto: Mikael Andersson

"Starta ett föräldraråd"

Leila Facuse bor och jobbar i Hässelby gård. Ibland ser hon ungdomsgäng som hänger på skolgården och hon brukar säga till om dem om det behövs. Hon tycker att det är viktigt att föräldrar syns ute i centrum.

– Man borde starta ett föräldraråd som fick prata med politikerna och komma med förslag på vad som behövs här, säger Leila Facuse.

I februari öppnade fritidsgården Lyktan upp för äldre ungdomar i källaren. Enligt Brandon Sekitto, föreståndare på fritidsgården kommer både flera yngre och äldre ungdomar dit nu.

– Att ungdomarna har någonstans att vara kombinerat med att medborgarvärdarna och fältarna är mer på torget påverkar till en generell tryggare stämning, säger han.

LÄS MER: Så ska unga hållas borta från kriminalitet i Hässelby gård

Medborgarvärden Keyvan Bishesari håller med. Under sportlovet har han och hans kollegor funnits på torget för att fika och prata.

– Stämningen blir mer positiv och trygg när när vi är ute, säger han.

Tryggt. De vi pratar med på torget i Hässelby gård känner sig trygga i området. Foto: Mikael Andersson

Polisen: "Brottsligheten ökar inte i Hässelby gård"

I januari gjordes ett narkotikatillslag inne på fritidsgården Lyktan. Två personer greps.

15 februari avlossades skott mot en livsmedelsbutik på Ormängstorget.

20 februari utsattes en spelbutik för ett grovt rån där skott avlossades.

Håkan Thor, kommunpolis i Hässelby-Vällingby, om brottsligheten i Hässelby gård:
– Många har en bild av att våldet och kriminaliteten ökar men andelen anmälningar när det gäller våld i offentlig miljö i Hässelby gård tydligt sjunkit sedan 2013. Samtidigt är droghandeln runt torget ett stort problem och vi kommer nu att lägga mer resurser på att finnas där.

Visa merVisa mindre