Snart flyttdags. Innan sommaren är slut ska de nyanlända i Älvsjö ha packat sina flyttkartonger Foto: Mostphotos

Boende för nyanlända läggs ner i Älvsjö

Boendet för nyanlända i Älvsjö läggs ner i höst. Innan dess måste 51 hushåll hitta nya bostäder. "Vi erbjuder nu förstärkt bostadsvägledning", säger Nina Nordlund på SHIS.

  • Publicerad 14:08, 26 feb 2021

Senast den 30 september måste genomgångsboendet för nyanlända i Älvsjö vara tömt. Det beskedet fick SHIS (Stiftelsen hotellhem i Stockholm) i början av året.

Orsaken är att fastighetsägaren Micasa vill göra om de 51 lägenheterna, i ett servicehus nära Älvsjö torg, till seniorlägenheter.

Får vägledning

De 25 familjer och 26 ensamstående personer som bor där måste nu hitta någon annanstans att bo.

– Vi erbjuder nu fortsättningsvis förstärkt bostadsvägledning, tillsammans med stadsdelsförvaltningen. Det är i första hand hyresgästernas eget ansvar att hitta annat boende, men vi stödjer dem genom bostadsvägledning, tillgång till datorer för bostadssökande och vägleder vid frågor, säger Nina Nordlund, som är sektionschef vid boendet.

Maxgräns på två år

I SHIS genomgångsboenden för nyanlända bor personer som fått permanent uppehållstillstånd. Regeln är att de får bo där i max två år (men tiden kan förlängas i upp till fem år vid behov). Under den tiden får de både gå i boskola och delta i bostadsvägledning för att så småningom kunna klara sig på den vanliga bostadsmarknaden.

– En del som bor i boendet närmar sig sin maximala boendetid, men inte alla. Det ser olika ut. Men tanken är att man ska vidare så fort som möjligt, inte att man ska bo hos oss de maximala tiden, säger Nina Nordlund.

Boendet i Älvsjö öppnade 2017, efter den stora flyktingvågen 2015.