Jörgen Ljungström har flera gånger påtalat för kommunen om parkeringssituationen. Foto: Jens Kassnert

Boende besvikna över parkeringsbrist

Det byggs för fullt i Sigtuna stadsängar men var ska besökare parkera? undrar boende i området.

  • Publicerad 11:37, 6 okt 2021

Konceptet bygger på en hållbarhetstanke att alla inte ska behöva ha bil.

Sigtunas nyaste stadsdel, Stadsängarna, växer så det knakar. Här ska totalt 900 bostäder byggas, både hyresrätter och bostadsrätter. Men var ska alla bilar få plats? frågar sig flera boenden i området.

– Vilka vill kommunen ska flytta hit kan man undra. Förmodligen de som inte har råd med egen bil. Det moderna Sigtuna har redan nu planerat bort rätten till att alla ska ha möjligheten till bil, säger Jörgen Ljungström som bor i Stadsängarna.

Enligt parkeringsnormen planeras det parkeringsplatser för 0,8 bilar per hushåll, alltså mindre än en bil per hushåll. Tanken är att alla inte ska behöva ha en bil.

– Exploatören ska se till att det finns platser efter parkeringsnormen. Samtidigt bygger hela konceptet också på en hållbarhetstanke att alla inte ska behöva ha bil, säger Mats Weibull (M) som är ordförande i bygg- och miljönämnden i Sigtuna kommun.

Inga hållplatser

Invånarna i stadsängarna vill ha flera busslinjer till området så att det ska bli lättare att pendla.

– I dagsläget finns det inga busshållplatser här. För äldre som har svårt att gå är det för långt att ta sig till ner mot Sigtuna stad för att ta bussen, säger Jörgen Ljungström.

På parkeringsplatsen utanför Lidl får man stå i två timmar. Flera som Mitt i har pratat med anser att de är för kort tid om man vill ha besökare. De känner sig ofrivilligt isolerade när vänner har svårt att besöka dem.

Utvecklas ännu

Mats Weibull förstår deras frustration.

– Det är fullt förståeligt men samtidigt är det ett område som håller på att byggas så det är klart att det blir extra svårt med parkeringar under byggperioden, säger han.

Just nu pågår ett arbete med att se över parkeringssituationen runt om i hela kommunen. Det arbetet väntas att vara klart under våren.

I framtiden är tanken att det ska finnas en pendlarparkering i området där parkeringstiden ska vara betydligt längre än två timmar. Men innan dess då?

– Då får vi se över de befintliga ytorna som finns och förlänga parkeringstiden. Alltså inga boendeparkeringar utan för besökare, säger Mats Weibull.

900 hushåll i stadsängarna

När Sigtuna stadsängar står klart ska 900 nya bostäder ha byggts.

Kommunen räknar med 0,8 bilar per hushåll.

I dagslägen kan besökare parkera i två timmar.

Parkeringstiden för besökare kan bli längre.

Kommunen ser över parkeringsplatser i hela Sigtuna kommun.

Visa merVisa mindre

Det är trångt på gatorna för biltrafik anser Jörgen Ljungström. Skylten har redan blivit påkörd. Foto: Jens Kassnert

Corona: 28 nya fall på en vecka

Sigtuna FHM ser två sannolika scenarier i vinter Färre 16 och 17-åringar sprider corona efter att många nu fått vaccinet, meddelar FHM. I Sigtuna kommun ligger smittan på en jämn nivå.fredag 22/10 9:29

Spärrvakternas toalettbesök kan kosta 100 000 kronor i böter

Nyheter ”Ett omänskligt system" säger Edilma Sebestyén i spärren på Södra station Varje gång pendeltågens spärrvakter går på toaletten måste de be om lov. Annars riskerar deras arbetsgivare böter på upp till 100 000 kronor. SL:s hemliga kontrollanter ser till att toareglerna följs.fredag 22/10 5:53

Privatperson lyckades släcka bilbrand

Nyheter Släcktes innan branden utvecklades och spred sig Brinnande föremål hittades på en bil i Märsta centrum. Bilen stod parkerad men branden lyckades släckas av en privatperson innan den tog fart ordentligt.torsdag 21/10 11:49

SVT slår upp ny redaktion i Märsta

Nyheter Lokal-tv. En del av bolagets satsning på lokaljournalistik SVT öppnar fyra nya redaktioner under 2022 – en av dessa är belägen i Märsta. Det är en del i tv-bolagets satsning på lokaljournalistik.torsdag 21/10 10:03

Olov Holst (M) vill avskaffa public service-skatt

Nyheter Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) debatterar för ett avskaffande av public service-skatten, tillsammans med fyra andra moderater i landet.torsdag 21/10 8:55