Sigtunas nyaste stadsdel, Stadsängarna, växer så det knakar. Här ska totalt 900 bostäder byggas, både hyresrätter och bostadsrätter. Men var ska alla bilar få plats? frågar sig flera boenden i området.

– Vilka vill kommunen ska flytta hit kan man undra. Förmodligen de som inte har råd med egen bil. Det moderna Sigtuna har redan nu planerat bort rätten till att alla ska ha möjligheten till bil, säger Jörgen Ljungström som bor i Stadsängarna.

Enligt parkeringsnormen planeras det parkeringsplatser för 0,8 bilar per hushåll, alltså mindre än en bil per hushåll. Tanken är att alla inte ska behöva ha en bil.

– Exploatören ska se till att det finns platser efter parkeringsnormen. Samtidigt bygger hela konceptet också på en hållbarhetstanke att alla inte ska behöva ha bil, säger Mats Weibull (M) som är ordförande i bygg- och miljönämnden i Sigtuna kommun.

Inga hållplatser

Invånarna i stadsängarna vill ha flera busslinjer till området så att det ska bli lättare att pendla.

– I dagsläget finns det inga busshållplatser här. För äldre som har svårt att gå är det för långt att ta sig till ner mot Sigtuna stad för att ta bussen, säger Jörgen Ljungström.

På parkeringsplatsen utanför Lidl får man stå i två timmar. Flera som Mitt i har pratat med anser att de är för kort tid om man vill ha besökare. De känner sig ofrivilligt isolerade när vänner har svårt att besöka dem.

Utvecklas ännu

Mats Weibull förstår deras frustration.

– Det är fullt förståeligt men samtidigt är det ett område som håller på att byggas så det är klart att det blir extra svårt med parkeringar under byggperioden, säger han.

Just nu pågår ett arbete med att se över parkeringssituationen runt om i hela kommunen. Det arbetet väntas att vara klart under våren.

I framtiden är tanken att det ska finnas en pendlarparkering i området där parkeringstiden ska vara betydligt längre än två timmar. Men innan dess då?

– Då får vi se över de befintliga ytorna som finns och förlänga parkeringstiden. Alltså inga boendeparkeringar utan för besökare, säger Mats Weibull.