MANNEN I KOJAN. Eugeniusz Lukaszuk var känd för många Väsbybor. Här matar han måsar på Dragonvägen i juni 2012. Foto: Britta Stenberg-Tyrefors/privat

Bodde i en koja – med halv miljon på banken

I tio år bor han i en enkel koja i Runbyskogen i Väsby. Men när Eugeniusz Lukaszuk dör visar det sig att han har en halv miljon kronor på banken. Jakten på arvingarna slutar i en fattig polsk by nära Vitryssland.

  • Publicerad 09:30, 8 feb 2020

Vi hade ingen aning om att han hade mycket pengar.

KONTAKT. Ia Rask kom i kontakt med Eugeniusz när han kom till vårdboendet i Knivsta där hon jobbade. Foto: Privat

Många Väsbybor minns den "mystiske" mannen som litade mer på djur än människor och tillbringade sina sista tio levnadsår i en koja i Runbyskogen. I facebookgrupper kan man läsa:

"Man mötte honom då och då i skogen, han rörde sig tyst som en skugga, men om man själv höll låg hastighet så fick man oftast en pratstund. Flera av motionärerna i Runby var lite oroade och undvek vissa stigar där de kunde stöta ihop med den främmande mannen."

"Han hade sin fasta runda då han lade ut mat till katter och fåglar och andra djur med jämna mellanrum. Kojan som var mera ett litet uthus låg vid en villa nära Runbyskolan och spåret."

Kom till Sverige 1971

Men vem var egentligen Eugeniusz Lukaszuk?

Eugen, som han även kallades, kom till Sverige 1971 efter en skilsmässa och levde till en början ett normalt, enkelt liv i en lägenhet i Upplands Väsby. Han jobbade som städare på en myndighet och arbetskamraterna beskrev honom som reserverad. På rasterna matade han gärna fåglarna på gården.

Men vid pensionen började Eugen dra sig undan människor och sökte sig i stället till naturen och skogen. Så småningom drog han sig helt undan samhället och bosatte sig i en liten koja i Runbyskogen. Efter närmare tio år blev han sjuk och kom till ett vårdboende i Knivsta. Det var där Ia Rask, som jobbade som skötare, kom i kontakt med honom.

– Han kom till oss när han blivit skröplig. Jag åkte flera gånger med honom till kojan, han ville dit, till naturen och djuren. Den var bara som en vedbod. Jag förstår inte hur han kunde överleva där på vintrarna. Iskallt, kolsvart och inget fönster, berättar hon.

UNG. Eugeniusz Lukaszuk i sin ungdom. Foto: Privat

Förtjust i djur

Hon bekräftar att han var väldigt förtjust i djur.

– Min personliga tanke var att han haft djur som barn och blivit fråntagen det och att det blivit ett trauma. Han brydde sig inte om människor, bara djur. 

På vårdboendet hade han enligt Ia alltid exakt samma kläder.

– Han sydde sina kläder själv och lappade och lagade dem. Han vägrade att byta.

Ingen visste att Eugen egentligen var en förmögen man.

– Vi hade ingen aning om att han hade mycket pengar. Ibland fick vi skjutsa honom till banken i Märsta, där tog han ut en sedelbunt som han köpte mat för till fåglar och djur. 

Ia Rask vittnar även om en tystlåten, djupt religiös man.

– Han var ganska sträng i sin uppenbarelse och inbunden. Men jag tror att han gillade mig för att jag hade hundar, säger hon och skrattar.

"Arvinge okänd"

I SVT-programmet "Arvinge okänd – Mannen i kojan" söker Kattis Ahlström och Niklas Källner efter Eugeniusz släkt.

Jakten på arvingar för dem till Polen där det visar sig att han hade tre bröder, varav två inte längre är i livet . Båda har dock barnbarn, bland annat i Glasgow och faktiskt, i svenska Trollhättan.

Men i en liten fattig polsk by, nära Vitryssland och Ukraina, hittar de den sex år yngre brodern med familj. Han berättar i programmet hur Eugeniusz brukade komma och hälsa på varje sommar och däremellan hade de brevkontakt, men också att det efter 1992 blev helt tyst.

– Vi hade ingen aning om vad som hänt honom. Det har känts väldigt märkligt i alla dessa år. Att nu få höra att han bott i en koja i Sverige, trots att han egentligen hade pengar, känns väldigt ledsamt, säger brodern i programmet.

DJURENS VÄN. Eugeniusz Lukaszuk såg alltid till att ha med sig mat till fåglarna i Väsby. Foto: Britta Stenberg-Tyrefors

Familjen tvångsförflyttades

I programmet berättas det att när Eugeniusz var liten, så tvångsförflyttades familjen 1947 från sin lilla by av kommunistregimen. Sovjetunionen expanderade västerut, och ursprungsbefolkningen kördes bort från den fattiga gränstrakten.

– Jag var inte född då, men det måste ha varit ett trauma för Eugeniusz. Han togs ur skolan för att hjälpa till hemma, säger hans yngre bror i programmet.

Nu vilar askan från Eugeniusz i minneslunden vid Eds kyrka i Upplands Väsby. En man som älskade skogen och som hade kärleken till naturen gemensam med sina släktingar.

RUNBYSKOGEN. Det var här i Runbyskogen som Eugeniusz Lukaszuk bodde i en enkel koja under tio år. Kojan finns inte kvar längre. Foto: Privat

Eugeniusz Lukaszuk

Född: 1941 i Polen.

Död: 2014 i Knivsta.

Begravd: I minneslunden vid Eds kyrka i Upplands Väsby.

Bodde i en koja i Upplands Väsby sina sista tio levnadsår. Levde enkelt och matade djuren i skogen. Vid sin död hade han en halv miljon kronor på banken, men till en början inga kända arvingar.

SVT har gjort ett program om Eugeniusz Lukaszuk , "Arvinge okänd - Mannen i kojan", där Kattis Ahlström och Niklas Källner söker efter hans arvingar. Programmet finns på SVT Play.

Visa merVisa mindre