Richard Gavatin har minnen av både Lill-Babs och Ted Gärdestad. Foto: Läsarbild Privat bild

Bodde granne med Lill-Babs och lirade med Ted

En Mitt i-läsare ända borta i USA har hört av sig. Richard Gavatin växte upp i Helenelund, där han bodde granne med Lill-Babs och spelade musik med Ted Gärdestad. – Vi tävlade om samma tjej, säger han.

  • Publicerad 06:06, 9 maj 2018

”Vi spelade i samma band och tävlade om samma tjej”.

Det skriver Richard Gavatin om Ted Gärdestad till Mitt i. Det är en artikel om att Ted och hans bror har valts in i Swedish Music Hall of Fame som får Richard att minnas.

Richard växte upp i Helenelund och har en rad fina minnen från sin uppväxt. Han bor sedan många år i Missouri, men håller ändå lite koll på sin hembygd.

Han berättar att han bodde på Anhaltsvägen, och Lill-Babs bodde på parallelgatan Rosenhillsvägen. På sitt tioårskalas tog hans driftiga storasyster med sig hela kalaset på en promenad förbi kändisens hus, så att alla skulle kunna skryta med att de sett Lill-Babs bostad.

En riktig blunder

Men flest minnen har han av Ted Gärdestad. De spelade i samma band under några år när de var små.

– Vi var väl tio, tretton år kanske. Jag var några år äldre och lite som en pappa liksom.

Speciellt minns han den där gången då de hade bestämt sig för att göra en grammofonskiva av sin största hit House of the rising sun.

De spelade in den på en bandare och begav sig till centralen och till det bås där man kunde spela in sin musik och få med sig en skiva hem.

– Det var ju en jättelång resa för oss att åka hela vägen in till centrala Stockholm, minns Richard.

Väl på plats inser de att de inte tagit med någon förlängningssladd till bandaren, och i båset finns inget eluttag.

– Det var bara att åka hela vägen hem igen, berättar Richard. Vi blev så besvikna att vi aldrig försökte igen. Jag skämdes, eftersom jag var lite äldre än de andra. Det var en riktig blunder.

Tur i kärlek

Med tjejen gick det däremot bättre.

– Jag tror att vi båda vann och fick hålla henne i handen. Hade jag vetat att Ted skulle bli en sådan superkändis hade jag kanske kämpat mer för att vinna, säger Richard. Men det är så roligt att minnas!

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Stor höjning av VA-taxorna i Sollentuna

Nyheter Näst störst procentuell höjning i hela länet. Sollentuna kommun står, näst efter Lidingö, för den procentuellt största höjningen av VA-taxorna i region Stockholm.söndag 25/10 6:15

Polisen: Snart höstlov and we LÖV it!

Nyheter "Ha koll på var ditt barn befinner sig." "Snart höstlov and we LÖV it!", skriver lokalpolisen på sin Facebooksida. Samtidigt uppmanar man föräldrar att hålla koll på var barnen håller till under ledigheten.fredag 23/10 18:01