Bostadsminister Stefan Attefall (KD) besökte Sollentunasnickaren Sören Isaksson som kan tänka sig ett Attefallhus på tomten. Foto: Anna Ims

Bodar på villatomter ska minska bostadsbristen

Sollentunas ungdomar ska snart kunna flytta in i friggebodar. Det berättade bostadsminister Stefan Attefall (KD) när han besökte kommunen i förra veckan. Samtidigt har den styrande majoriteten nobbat ett S-förslag som skulle göra det lättare för ungdomar att få hyreskontrakt.

  • Publicerad 08:00, 24 mar 2014

Sollentunasnickaren Sören Isaksson funderar på att bygga en stor friggebod, ett så kallat attefallshus, på sin tomt.

I förra veckan fick han besök av bostadsministern Stefan Attefall.

– Kanske kan du hyra ut den till en släkting eller en annan ung person, säger Stefan Attefall (KD).

Regeringen föreslog i förra veckan att det ska bli tillåtet att utan bygglov uppföra ett mindre bostadshus på sin villatomt.

Huset får inte vara större än 25 kvadratmeter och är en fortsättning på 1979 års friggebod.

– Jag hyr redan ut en bit av min villa. I första hand har jag tänkt att ha min firma ute i boden, med förråd och verktyg, säger Sören Isaksson.

Stefan Attefall tror att ett vinterbonat attefallshus, med el, vatten och avlopp, kommer att kosta mellan 325 000 och 400 000 kronor. Pengar som villaägaren, enligt ministern, kan tjäna in via hyror inom 20–30 år.

– Men tanken är framför allt att öka handlingsfriheten, säger han.

Magnus Ramstrand (KD), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är entusiastisk över förslaget.

– Det kan skapa 300 nya bostäder i Sollentuna. Det betyder mycket för våra ungdomar, säger han.

Samtidigt röstade han, och resten av majoriteten, nyligen ner ett S-förslag om att göra det enklare för ungdomar att dela kontrakt, så kallade kombostäder.

– Anledningen är att Sollentuna­hem redan tar hänsyn till om flera vill bo tillsammans, men de vill fortfarande att en person ska stå för kontraktet, säger Magnus Ramstrand.

oppositionsrådet Freddie Lundqvist (S) håller inte med om att saken är löst.

– I vårt förslag får alla som bor i lägenheten juridisk tillgång till kontraktet, alla boende blir likvärdiga, säger han.

Samtidigt menar han att varken kombostäder eller attefallshus löser bostadsbristen.

– Det här är bara lösningar på kort sikt, säger han.

Fakta

Attefallshus nya friggeboden

En friggebod får vara högst 15 kvadratmeter stor och behöver inte bygglov.

Det nya attefallshuset får istället vara 25 kvadrat.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50