Bocander vann maktkampen inom Danderydsmoderaterna

I veckan föreslog Moderaternas valberedning överraskande ett nytt namn till posten som kommunstyrelsens ordförande. I går klubbades det. Hanna Bocander blir kandidaten och Olle Reichenberg får träda tillbaka.

  • Publicerad 08:49, 19 okt 2018

Efter åtta år på posten som kommunstyrelsens ordförande i Danderyd får Olle Reichenberg träda tillbaka. Sent i går kväll valde den moderata kommunfullmäktigegruppen Hanna Bocander till partiets kandidat till ordförandeposten.

– Det känns givetvis väldigt hedrande, samtidigt som jag också förstår att det kommer att bli ett utmanande uppdrag, säger Hanna Bocander. 

Just nu pågår partiförhandlingar om hur den kommande majoriteten ska se ut. Först när partiförhandlingarna är klara kan man vara säker på vem som blir kommunstyrelsens ordförande. Men det är ovanligt att kommunfullmäktige går emot det största partiets förslag till posten.

– Hanna Bocander är moderaternas förslag, nu får vi se vad kommunfullmäktige väljer. Det beror också på utgången av partiförhandlingarna, säger Boris von Uexküll som var kommunfullmäktiges ordförande under föregående mandatperiod.

Moderaterna har i ett brev förklarat för sina medlemmar att ”en förändrad ledning krävs för att kunna vara trovärdig mot våra väljare om att vi avser genomföra förändringar i vår politik”.

Hanna Bocander är marknadschef på ett börsnoterat företag och har haft flera politiska uppdrag i Danderyd.

– Jag upplever att det från gräsrotsnivå efterfrågas en större förändring och ett nytt ledarskap inom Moderaterna i Danderyd. Detta för att vi ska lyckas bryta den nedåtgående trend i väljarstöd som vi haft under en längre tid. Sedan valet 2014 har Moderaterna i Danderyd förlorat var fjärde väljare och på 12 år har vi tappat 40 procent av våra moderata väljare, säger Hanna Bocander.

Fakta

Hanna Bocander

Ålder: 37 år

Bor: Danderyd

Familj: man och tre barn.

Yrke: Arbetar som marknads- och kommunikationschef på ett börsnoterat byggbolag.

I politiken: Fritidspolitiker i Danderyd sedan cirka 10 år tillbaka. Idag ledamot av kommunfullmäktige och kommunstyrelsen samt ordförande i Brottsförebyggande Rådet.

Visa merVisa mindre