Stefan Löfvens uttalande om Danderyd gör Hanna Bocander ledsen. Foto: Jens Kassnert

Bocander efter Löfvens knarkuttalande: ”Bisarrt och fördomsfullt”

Efter att Stefan Löfven skyllde skjutningar och gängkriminalitet på Djursholm svarar kommunstyrelsens ordförande på statsministerns ord. – Jag tycker att det är både magstarkt och fördomsfullt att uttala som en kommuns invånare på det sättet, säger Hanna Bocander (M).

  • Publicerad 15:54, 14 aug 2019

I en intervju med Dagens Nyheter lade statsminister Stefan Löfven ansvaret för dödsskjutningar och gängkriminalitet på knarkare.

Det har fått många Danderydsbor att se rött. Under dagen har sociala medier fyllts med kommentarer på det kontroversiella uttalet. Nu svarar kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander Stefan Löfven och bjuder samtidigt in honom till Danderyd.

– Jag tycker att det här är helt bisarrt. Jag blev faktiskt förvånad. Det här ett riktigt lågvattenmärke, säger Hanna Bocander till Mitt i.

Ifrågasätter statsministern

Hanna Bocander skrev tillsammans med Johanna Hornberger (M), som är ledamot i kommunstyrelsens arbetsutskott, ett officiellt uttalande på Facebook där de menar att svartmålningen av Danderyd saknar gränser.

Bocander och Hornberger frågar sig också om statsministern någon gång talat positivt om Danderyd.

”Den kommun i Sverige där vi utbildar oss mest, har den bästa skolan, betalar mest skatt, är friskast och lever längst”, skriver de.

– Det gör mig lite ledsen att när det gäller Danderyd verkar man kunna säga vad som helst. Det skapar inte sammanhållning som han sagt att han vill ha. Jag kan inte se att man kan uttala så generellt om någon annan kommun men vi Danderydsbor ska acceptera detta, säger Hanna Bocander.

Arbetar mot droger

Många unga i Danderyd knarkar. Det har visat sig i rapporter och i projektet Danderyd lyssnar som Mitt i tidigare har rapporterat om.

– Vad det gäller ungdomars drogmissbruk är det ett problem vi har identifierat och arbetar hårt med det.

I artikeln i Dagens Nyheter säger Stefan Löfven att polisen behöver ökade resurser för att bekämpa droghandel. Det svarar Danderydsmoderaterna på.

”Vi vill minnas att i regeringens senaste budget minskades istället resurserna. Kanske kan statsministern öka resurser till Polisen istället för att skylla sitt misslyckande på invånarna i Danderyd?”

– Han säger också att Danderydsbor skulle bära ansvar för gängmord i Malmö. Om det är sant är det inte mer än rimligt att vi får fler poliser här som kan arbeta med det. Jag är den första att välkomna fler poliser i Danderyd.

 Bjuder in Löfven till Danderyd

I slutet av Facebookinlägget passar de båda Moderaterna på att bjuda in Stefan Löfven till Danderyd för att han själv kan se vilken fin kommun Danderyd är. Och samtidigt vill de visa vilken nytta kommunen är för Sverige och hur de arbetar för att minska droganvändningen.