Hanna Bocander (M) är första kvinnan på posten som kommunstyrelseordförande i Danderyd. Foto: Åsa Sommarström

Fakta

Det här är Hanna Bocander

Ålder: 37 år 

Familj: Man och tre barn på 10, 7 och 2 år

Bor: Nära Mörby Centrum

Yrkesbakgrund: Jurist i grunden. Lämnar nu tjänsten som nordisk markandschef inom en börsnoterad koncern för att ägna all min tid åt Danderyd.

Antal år i kommunpolitiken: 10 år inom Moderaterna i Danderyd men har också varit politiskt engagerad i Skåne under min ungdomstid.

Tidigare politiska erfarenheter: ledamot i kommunstyrelsen, ledamot i kommunfullmäktige, ordförande i Brottsförebyggande Rådet/Trygg i Danderyd samt ledamot i ett antal olika nämnder, styrelser och utskott i Danderyd.

Främsta frågor: Som  kommunstyrelsens ordförande finns det en mängd frågor som jag kommer att driva. Framförallt är dialog och kommunikation viktigt för mig.

Lik i garderoben: Jag har säkert betett mig olämpligt någon gång. Jag är ganska offentlig med vad jag tycker i sociala medier till exempel. Men jag har inte gjort något brottsligt, nej. 

Blir arg av: Inkonsekvens och obeslutsamhet.

Något som inte så många vet om mig: Gått i en pakistansk skola i Damaskus, Syrien i mitten på 90-talet.

Visa merVisa mindre

Bocander: ”Det blir ett mer lyhört ledarskap”

Den 1 januari tar Hanna Bocander (M) över efter Olle Reichenberg (M) som kommunstyrelsens ordförande. Men vad betyder det att Danderyd får ett nytt ledarskap? Och vilka frågor står högst på Bocanders agenda?

  • Publicerad 17:22, 18 dec 2018

– Hur det kommer märkas att det blir ny kommunstyrelseordförande i Danderyd? Bra fråga. Får jag tänka lite på den?, säger Hanna Bocander.

Hon verkar vara typen som väljer sina ord väl. Igår, den 17 december, röstades hon fram till kommunstyrelsens nya ordförande. I sitt tal tackade hon sin företrädare Olle Reichenberg (M) för att han ”lagt ner sin tid och sin själ i detta uppdrag”. Hon berättade också hur stolt hon är över att bo i Danderyd ”trots att nog alla kan höra att det inte är här jag är uppväxt”. Hon är uppväxt i Malmö.

Efter en stunds betänketid kommer ett rakt svar på frågan om vad det blir för skillnad med henne på kommunens högsta post.

– Det kommer märkas att det är en ny ledning , inte bara en ny kommunstyrelseordförande. Vi kommer uppfattas av Danderydsborna som mer lyhörda. Det blir ett mer lyssnande ledarskap och mer transparens i våra processer.

Turbulens i partiet

Danderydmoderaternas valresultat var deras sämsta i Danderyd någonsin. Det skapade turbulens, om inte en konflikt, inom partiet, som pågått hela hösten.

– Dialogen som varit i partiet har handlat om det dåliga valresultatet och vägen framåt. I det fanns olika uppfattningar.  Men nu blickar vi framåt gemensamt och har pekat ut en ny riktning.

”Det är på sin plats att en kvinna blir ordförande”

Hanna Bocander blir den första kvinnan på posten som kommunstyrelsens ordförande i Danderyd.

– Det är väldigt roligt i en kommun med landets högst andel välutbildade kvinnor. Så det är på sin plats att en kvinna blir ordförande. Men framförallt är jag glad att det är kompetensen som fått avgöra. Sen har vi haft många kvinnor på andra viktiga poster i kommunen tidigare, och även i riksdagen.