Gillar synt. Christian Gabel är svag för analoga syntar och är aktuell med två nya album. Foto: Pekka Pääkkö

Bob hund-trummis aktuell med egen musik

Musikern och Bob hund-trummisen Christian Gabel har sin studio i en källarlokal på Hälsingegatan. Nu har han precis släppt två nya album i eget namn med bara några veckor emellan.

  • Publicerad 11:30, 4 dec 2020

Det äldsta jag har använt är från när jag och min syster var små.

– Det var märkligt att pandemin utbröt samtidigt som jag ändå hade tänkt bänka mig i studion. Jag hade lagt undan pengar och tid för det här projektet, säger Christian Gabel, när vi möter honom i studion på Hälsingegatan, där han tillbringat många timmar med att mixa.

I november, med två veckors mellanrum, kom albumen "Mikrofilm" och "Koda", de nya skivorna.

Mixat sina barndomsinspelningar

"Mikrofilm" är en kassettbandsbaserad syntskiva. Den består av remixer som Christian Gabel har gjort på sådant han spelat in som barn och tonåring.

– Jag har sammanställt mitt eget gamla material, och har gått igenom minidiscar, cd-skivor och kassettband. Det äldsta jag har använt är från när jag och min syster var små. Skivan är gjord med respekt för det jag gillade som yngre, musiken har bland annat influenser av soundtrack till 80-talets tv-serier och annan filmmusik.

Filmer och bilder är en stor inspiration. Hans nyaste album "Koda" som kom den 27 november är musik som tidigare bara funnits som sparade filer på Gabels hårddisk.

– Jag har gjort en hel del musik till exempel för teaterpjäser, installationer och filmer. Koda är en samling av några av dessa olika ambienta stycken som har omarbetats för att passa ihop, säger han.

I Koda använder han sig av en kör från S:t Matteus kyrka som ligger bara ett stenkast från hans studio.

– Det är en slump att det blev just S:t Matteus, det var min vän Per Egland, som också har skrivit körarrangemangen på flera av låtarna, som efterlyste en kör på sociala medier.

Har skajpmöten med Bob hund

Vid sidan av hans egna projekt tar Bob hund mycket plats.

– Det är såklart något helt annat att vara trummis i ett rockband. Det är skönt att ha både och. Det känns viktigt för mig att ha ett separat projekt. Men just nu ses vi i Bob hund inte så ofta. Halva bandet bor ju i Skåne så vi brukar skajpa någon gång i veckan, säger Christian Gabel.

Om han kommer att turnera med sina nya plattor återstår att se.

– Det tog tio år mellan den första 1900-skivan och tills jag spelade den live. Jag behövde övertalas. Men jag vet inte, kanske är man så uttråkad och svältfödd på att spela live när pandemin är över så att det blir en turné.

– Jag har fått bra respons på skivorna. Det är otroligt kul att folk har tagit till sig av musiken. Det är nästan lätt att glömma att det är instrumentalmusik.

Christian Gabels studio ligger på Hälsingegatan och i den sitter han och en kollega. Foto: Pekka Pääkkö

Om Christian Gabel

Trummis i det folkkära bandet Bob hund.

Debuterade som soloartist 2012 med albumet "Krater".

Gör också musik under sitt alias 1900 där konserterna sålde ut Orionteatern flera kvällar i rad för ungefär två år sedan.

Visa merVisa mindre