Hotad. Det är ett år tills bygglovet för BMX-hallen i Visättra tar slut. Om inte något görs kan hallen behöva rivas. Foto: Claudio Britos

BMX-hallen i Visättra hotas av rivning

I 15 år har Capital bikepark i Visättra varit ett starkt fäste för BMX-cyklister från hela Stockholm. Nu håller tiden på att rinna ut. Om inte kommunen agerar måste hallen rivas nästa år.

  • Publicerad 09:15, 19 sep 2019

Det är 15 år sedan Huddingebon och BMX-proffset Andreas Lindqvist med egna lånade pengar byggde Capital bikepark på Visättra idrottsplats. Kommunen kunde inte tänka sig att finansiera bygget, men lånade honom marken den nu står på.

Om ett år går det tillfälliga bygglovet för hallen ut. Om det inte förnyas hotas hallen av rivning.

– Kommunen har alltid varit väldigt positiva och välvilligt inställda till hallen. Men problemet är att tiden rinner ut. Bygglovet går ut om ett år och vi har inte fått några garantier, säger Andreas Lindqvist.

För fem år sedan var det samma visa. Till slut gick bygglovet ut och föreningen uppmanades att riva hallen inom två veckor, med hot om böter om det inte efterföljdes. Den gången gick politikerna till slut in och förlängde bygglovet fem år till.

– De fick fem år till för att hinna lösa det, men där står vi nu och tuggar.

"Betyder allt"

Kommunen har skjutit på ett besked om BMX-hallens framtid eftersom det krävs en ny detaljplan för att kunna behålla hallen i Visättra permanent. I samband med det planeras även en ny förskola. Planen är att anta detaljplanen under 2020 och att den ska vinna laga kraft under tredje kvartalet. Ungefär samtidigt som bygglovet går ut.

– Det kräver att inget oförutsett händer och det gör det ju hela tiden med överklaganden och sånt, säger Andreas Lindqvist.

Han hoppas att Sjödalsgymnasiets nya cykelprogram ska få kommunen att agera. Det kommunala gymnasiet har nämligen uttryckt en vilja att ha teknikträning i hallen.

Vill rädda hallen

Enligt Love Bergström (M), ordförande i tillsyns- och bygglovsnämnden, vill kommunen ha kvar hallen i Visättra.

– Det är definitivt vår ambition, det är därför kommunen håller på att ta fram en ny detaljplan. Men kommunala processer är långa. Nu är det upp till min förvaltning att det håller hela vägen in i mål, säger han.

Vad som kommer hända med hallen om bygglovet går ut innan detaljplanen har blivit klar vet han inte i nuläget. Han har därför gett förvaltningen i uppgift att ta reda på de lagliga möjligheterna att rädda hallen från rivning vid en sådan situation.

Inga ord. "Alltså jag har inga ord för hur det skulle kännas om hallen revs. Det vore bara väldigt tråkigt", säger Hugo Sima-Kullman. Foto: Claudio Britos

Det är måndag eftermiddag när HuddingeDirekt hälsar på i Capital bikepark. Ungefär 15 killar på BMX, kickbikes och mountainbikes turas om att hoppa ut över rampkanten.

– Hallen betyder allt för mig, det är det jag gör på fritiden. Jag bor fem minuter bort och kommer direkt hit efter skolan, säger Hugo Sima-Kullman.

Storslagna planer

Även om hallen får stå kvar är den i stora behov av renovering.

– Takduken läcker, så när det regnar får vi ställa ut hinkar. Vatten pressar sig också in underifrån. För att kunna fortsätta är en ny isolerande takduk och dränering ett minimum, säger Andreas Lindqvist.

Men det finns större planer än så. Peter Karlsson, kassör i föreningen, drömmer om en fyra till åtta gånger så stor hall.

– Hallar i USA och ute i Europa kan vara jättestora. Och de går bra. Med en större hall skulle vi kunna inrymma fler aktiviteter, som parkour och kanske en klätterklubb, säger han.

Capital bikepark

Parken är byggd för BMX, men är öppen även för skejtare, kickbike-åkare och andra sporter som använder ramper.

Hallen har öppet några dagar i veckan beroende på när medlemmarna vill ha det öppet.

För att få åka behöver du bli medlem vilket kostar 150 kronor per år. Sedan kostar det 50 kronor per tillfälle.

Visa merVisa mindre