Hannah, Miranda och Sofia med hundarna Nemi, Lady och Luzy. Foto: Sacharias Källdén

BMX-banan sågas – används som hundrastgård

Den nyligen invigda BMX-banan i Sköndal har inte fått det euforiska bemötande som stadsdelen hoppats på. Det hindrar inte banan från att ändå göra nytta – som hundrastgård.

  • Publicerad 09:34, 18 sep 2019

Skolkamraterna Miranda Caviedes, Hannah Hansson och Sofia Radosevic har nyligen upptäckt BMX-banan och verkar förtjusta i det nya inslaget på Mazarinvägen. Men de går inte dit för att cykla.

I stället tar de med sig hundarna Luzy, Lady och Nemi.

– Det är roligt att de får springa runt. Eftersom det är guppigt får de mer motion, säger Sofia.

Och om cyklister vill använda banan?

– Då får vi flytta på oss, för det är ju ändå en cykelbana, säger Hannah.

Ett tiotal hundar och deras ägare hinner passera under den knappa halvtimme vi tillbringar på banan. Cyklarna däremot lyser med sin frånvaro; bortsett från fotografen Sacharias rostiga dansk från 70-talet syns inte en enda hoj till denna måndagseftermiddag.

Nu får Sköndal sin BMX-bana

Kanske kunde den efterlängtade BMX-banan ha fått en bättre start. Efter invigningen i augusti bombarderades stadsdelsförvaltningens Facebook-sida med inlägg från upprörda BMX-entusiaster, som hävdade att banan inte går att cykla på.

En av de besvikna är cykelhandlaren Patrik Eklund. Han tycker att det är "skitbra" att stadsdelen satsar på BMX, men har synpunkter på banans utformning.

– Den som grävt har ingen aning om hur det ska se ut. Det är lite att likställa med en vanlig snickare som inte har någon aning om hur en skejtboardramp ska se ut, säger Patrik.

Patrik får medhåll av Ragnar Sylwan, flerfaldig SM-medaljör i cykelsporten downhill.

– Den största risken är att banan inte används, säger Ragnar.

Sköndal ser ut att få BMX-bana

Jan Ekman är parkingenjör på Farsta stadsdelsförvaltning. Enligt honom har det aldrig varit meningen att BMX-anläggningen ska fungera som en tävlingsbana för "jätteentusiaster".

– Den är tänkt att vara som en liten lokal lekplats, säger Jan Ekman.

Är du själv nöjd med resultatet?

– Vi får se när den varit igång en tid om vi har några särskilda underhållsbrister. Jag cyklar inte BMX själv, så jag har inga åsikter i övrigt. Vi får titta på användningen, men när jag var uppe var det fullt med cyklister där.

Vad tycker du om att somliga använder platsen som hinderbana åt hundar?

– Jag tycker att det är precis som när vi bygger lokala lekplatser. Hur invånarna väljer att använda dem är inget vi kan styra, om de tycker att det är kul så är det bra!

Miranda flankerad av hundarna Luzy och Nemi. "Det är verkligen som en hinderbana", säger Miranda. Foto: Sacharias Källdén