Blytung seger i Borås – BP har allt i egna fötter

BP vände underläge i paus och bortaslog Elfsborg med 2–1 på måndagskvällen. Då Dalkurd FF samtidigt föll mot Djurgården förde trepoängaren BP upp på kvalplats. Därmed har man avgörandet i egna händer inför Allsvenskans sista omgång på söndag då avhängda Trelleborgs FF gästar Grimsta IP.

  • Publicerad 11:58, 6 nov 2018

– Det är lite känslosamt. Jag sa redan när jag började här att jag trodde att det skulle avgöras i sista omgången om vi har en chans att hänga kvar eller kvala eller hur det ser ut, och nu blir det ju så också, säger BP:s manager Roberth Björknesjö på presskonferensen efter matchen.

Han återvände till BP i mitten av september och tog över sedan tidigare BP-tränaren Luis Pimenta fått sparken på grund av sin ledarstil med inslag av pennalism och sexism.

Andra BP-segern under Björknesjö

Efter en inledande seger mot Djurgården har Björknesjös BP bara tagit en poäng på sju matcher – innan gårdagens trepoängare.

Till en början såg det emellertid mörkt ut även mot Elfsborg. Boråsarna dominerade inledningen och gick efter ett straffmål till halvtidsvila i ledning.

– Vi hade jättestora problem i första halvlek och vi får vara glada att vi bara låg under med 1–0, säger Roberth Björknesjö.

”Lite mer spring i benen och kriga”

Men efter paus vann BP mark och fick allt bättre kontroll på matchen.

– Vi ändrar lite inför andra, vi var tvungna att få igång lite mer spring i benen och kriga. Och det fick vi frukt av, säger Roberth Björknesjö.

Två nickmål vände på steken

Ja, i den 69:e minuten nickade Philip Hellqvist in 1–1 och bara fem minuter senare fullbordades vändningen då inbytte islänningen Kristján Flóki Finnbogason satte 2–1, också det på nick.

I slutet av matchen försökte Elfsborg hitta vägar fram men ett kompakt BP-försvar redde ut den lilla storm som uppstod och bärgade tre blytunga poäng.

BP upp på kvalplats

Bottenkonkurrenten Dalkurd kammade samtidigt noll, förlust med 1–2 hemma mot Djurgården, vilket innebär att BP klättrade förbi dem upp på kvalplats.

Inför upplösningen har BP 23 poäng och minus 42 i målskillnad medan Dalkurd under nedflyttningsstrecket har 21 poäng och bara minus 28 i målskillnad.

AFC väntar i eventuellt kvaldrama

Det innebär att BP måste vinna i sista omgången för att på egen hand säkra kvalplatsen. För motståndet står jumbon Trelleborgs FF, som redan är klara för att åka ur, och matchen startar klockan 15 den 11 november på Grimsta IP. Dalkurd spelar samtidigt på bortaplan mot Gif Sundsvall.

Lyckas BP behålla kvalplatsen så väntar AFC Eskilstuna, trea i Superettan, i ett direkt avgörande dubbelmöte om en plats i Allsvenskan 2019.

Skriv upp dig på veckans sportsvep – få de bästa nyheterna från Stockholms sportvärld som nyhetsbrev!