Minst tre grannar på Sockenvägen har fått ett samtal från den falska tjänstemannen. Foto: Mostphotos

Bluffmakare vill komma in i äldre Enskedebors hem

De senaste veckorna har flera äldre i Enskededalen fått ett samtal från en person som säger sig komma från Stockholm vatten och avfall, och som vill komma in i fastigheten för att spola rent avloppet. Problemet är att myndigheten inte gör arbeten hemma hos folk.

  • Publicerad 05:00, 12 feb 2020

Flera äldre bosatta i Enskededalen har de senaste veckorna blivit uppringda av en man som uppger sig komma från Stockholm vatten och avfall, Svoa, – och som vill komma in i fastigheten för att göra en stamspolning, det vill säga spola rent avloppet.

Ringde aldrig upp igen

Margareta Skärlund har bott i sin fastighet på Sockenvägen sedan 1971. Hennes son Niclas Skärlund berättar för Mitt i att hon blev uppringd i början av februari, av en man som uppgav sig komma från Svoa.

– Han lät väldigt trevlig, berättar han.

Niclas mamma hänvisade snart vidare samtalet till Niclas, som hon menade var mycket bättre på tekniska frågor än vad hon var. Mannen i andra änden av telefonen sa att han skulle ringa upp Niclas senare under dagen.

Väldigt olyckligt

Petra Holgersson, Stockholm vatten och avfall

Men något samtal kom aldrig. Följande vecka pratade Niclas och mamma Margareta med grannar på Sockenvägen om det märkliga samtalet. Då visade det sig att grannar boende i två andra fastigheter på närliggande adresser på Sockenvägen fått liknande eller exakt samma samtal. De drabbade var alla i 80-årsåldern.

– Det verkar som att man riktat in sig på just äldre, säger Niclas.

Gått ut med varning

På Stockholm vatten och avfall meddelar man att man är medvetna om problemet.

– Det är väldigt olyckligt, säger Petra Holgersson som är pressansvarig på Stockholm vatten och avfall.

Vidare säger Petra Holgersson att de inte gör arbeten inne i fastigheter, så om någon ringer och uppger att de är från Stockholm vatten och avfall  och att de ska göra arbeten inne i fastigheten så stämmer inte det.

Svoa har nu gått ut med en varning på sin hemsida.

– Alla våra medarbetare kan visa legitimation på att de kommer från oss. Får man ett sånt här samtal så är det bra att göra ett kontrollsamtal till oss för att dubbelkolla om det är vi som ringt.

Vidare uppmanar Stockholm vatten och avfall att man ska polisanmäla om man blir utsatt.