Bedragare lurade Salems kommun på pengar. Foto: Mostphotos

Bluffakturor lurade Salems kommun på 317 000

Salems kommun har lurats på 317 000 kronor genom bluffakturor. I sitt senaste program berättade Uppdrag Granskning hur många svenska kommuner blivit blåsta. – Med facit i hand har något uppenbarligen brustit i rutinerna och det ser vi allvarligt på, säger Mats Öberg som är tillförordna ekonomichef på Salems kommun.

  • Publicerad 10:03, 12 okt 2018

Bluffakturorna som lurat Salems kommun har kommit under åren 2012-2016. I sitt senaste program berättade Uppdrag Granskning hur många svenska kommuner som gått på bluffakturor, däribland Salems kommun.

– Självklart är det upprörande och väldigt tråkigt när något sådant här händer. Innan vi hunnit undersöka närmare vad som hänt är det dock svårt att uttala sig specifikt. Men med facit i hand har något uppenbarligen brustit i rutinerna och det ser vi allvarligt på. Vi har ett arbete att göra för att se på vilket sätt det hade kunnat undvikas. Beloppet 317 000 kronor är mycket pengar. Klart är i alla fall att vi kommer dra lärdomar från detta, säger Mats Öberg, tillförordnad ekonomichef i Salems kommun på Salem.se.

Till Mitt i säger Mats Öberg.

– Den största posten handlar om issmältningsmedel, säger han.

Enligt Mats Öberg kommer kommunen att se över rutinerna för inköp och fakturakontroll för att samma sak inte ska hända igen.

– Vi vill inte gynna företag som har osunda affärsmetoder. Vår omtanke och omsorg om skattebetalarnas pengar är självklar och av största vikt, säger han på hemsidan.