Blomman ger barn rikare liv

Tyresö majblommeförening vill att fler skolor och idrottsföreningar engagerar sig. – Fler barn behöver hjälp, betonar ordförande Annika Dimberg.

  • Publicerad 12:33, 6 feb 2012

Förra året fick Tyresö majblommeförening in 141 000 kronor. Trots det kan inte alla som söker bidrag få det.

– Vi behöver fler engagerade barn och vuxna, säger Annika Dimberg, ordförande i den lokala Majblommeföreningen.

I år hoppas hon därför att fler skolor och idrottsföreningar ska engagera sig. Genom att sälja majblommor lär sig barnen viktiga värde- grunder på ett pedagogiskt sätt, samtidigt som de får del av försäljningen, menar hon. Tio procent går till eleven och lika mycket till klassen.

Önskemålen från de barn och föräldrar som har det ekonomiskt tufft rör oftast hjälp till avgifter för idrott, glasögon, gympaskor och skridskor, men även bidrag till att få ”det där lilla extra i vardagen”, som biobiljetter eller entrén till Skansen.

Majblommans 700 lokalföreningar delar ut bidrag till just sådana saker som gör att barn kan vara delaktiga med sina kamrater i skolan och på fritiden.

– Men alla kan inte få bidrag som det ser ut just nu. Därför behöver vi fler skolor och idrottsföreningar som engagerar sig, säger Annika Dimberg.

Den 17 maj är det dags att hålla utkik efter majblomsförsäljare. Enligt Annika Dimberg brukar de ofta stå i centrum, som vid Ica Maxi eller Hemköp i Trollbäcken.

Årets blomma går i vinrött, silver och cerise. Den allra första var blå och såldes 1907. Intäkterna gick till tuberkulossjuka, den tidens folksjukdom. Initiativtagare var fru Beda Hallberg som arbetade inom Göteborgs frivilliga fattigvård.

Fakta

Årets blomma

Årets majblomma är skapad och framröstad av barn. Den går i vinrött, silver och cerise.

En liten pin: 10 kronor.

Kransar: 30 kronor.

Stora klisterblommor: 20 kronor.

Pin i emalj: 50 kronor.

Källa: Tyresö

Majblommeförening

Visa merVisa mindre