Okända kändisar. ”Julia blir igenkänd när hon går på Söder”, säger Louise. ”Det hade ju du blivit här i Älta också om här hade bott några människor, haha”, säger Julia. Foto: Pekka Pääkkö

Blöjan sprack – Julia och Louise poddar om småbarnsåren

För okända för Hela Kändissverige bakar, sprickande blöjor och en dildo i fel händer. Louise Edlund Winblad och Julia Wiberg delar vardagsmisären med alla. Utom Louise mamma.

  • Publicerad 07:00, 30 apr 2022

Jag börjar borsta tänderna och ser: där står min dildo.

– Aj, aj, aj! Nej, men sluta Louise! Jag dör! Jag får ångestpåslag! Jag får panik! Jag får jätteont i kroppen!

Julia Wiberg kvider när Louise Edlund Winblad berättar om den obehagliga överraskningen som väntade efter hennes mammas besök.

Spelar in hemma

Louise hatar att städa. Inte hennes mamma.

– Jag börjar borsta tänderna och ser: där står min dildo. Varför ser jag den så tydligt? Jaha, mamma har ju städat det här skåpet. Ser du nu framför dig Julia hur mamma plockar ut den här svarta dildon, ställer den på handfatet och torkar av hyllan?

Julias vardag. Louise Illustration av Julia från 2021 när hon gästade intervjupodden Soffhäng med Hejhejvardag. Foto: Illustration: Louise Edlund Winblad

Hemtamt hämtar Julia kaffekannan och serverar i Louises kök. Det är onsdag och som vanligt spelar de in kommande veckas poddavsnitt på hemmakontoret i villan i Älta. De spelar in i ungefär 90 minuter och sedan klipper Julia bort hälften.

– Julia klipper bort mig.

– Nej, jag klipper ner, säger Julia och medger att hon tar bort Louise utsvävningar om vad hennes föräldrar har ätit till middag.

Just Louise föräldrar är de enda som är förbjudna att lyssna.

– Jag kan inte podda om jag tänker att mamma och pappa lyssnar.

– Louise mamma sa: ”Jag förstår, den handlar om sex. Jag ska inte lyssna.”

Biktar sig

Men Louise och Julia poddar handlar inte om sex. De ser snarare podden som en bikt. Sedan det första avsnittet släpptes den 28 februari har de inte försökt att sminka småbarnsföräldrarnas verklighet. Louise berättar hur hon går vilse med barnen på Junibacken och missar David Sundins boksläpp.

Djurälskare. Julia WIberg är barnboksförfattare, producent och programledare som bland annat har gjort barnprogrammet "Djur med Julia” på SVT. Foto: Pekka Pääkkö

Blod och bajs

Julia köper en fågelmatare för att kanske kunna få se en talgoxe utanför lägenhetsfönstret vid Mariatorget. I stället hamnar hon i ett inferno av blåbärssmoothie och glassplitter. Hon ligger på knä på golvet och försöker bringa ordning samtidigt som dottern Norma, 3, som avskyr blod draperar hennes fötter med enhörningsplåster, Maj-Lis, 1, kletar in köksskåpen med bajs, kissar på golvet och skrattar när hunden Svante dricker upp.

De nobbas i VIP-kön på TV4:s Lets dance och Hela Kändissverige bakar tycker att de är så okända att de borde söka till Hela Sverige bakar i stället.

De delar även med sig om tankar om jämställdhet.

– Man tar natt efter natt med skrikiga barn men får inte ens ett tack, säger Julia.– Säger jag: ”Tack för att du har tagit alla tidiga morgnar!” måste jag ju själv börja ta morgnar. Då är jag tyst i stället, säger Louise.

Vardagsskildrare. Louise Edlund Winblad – Hejhejvardag – har över 188 000 följare på Instagram. . Foto: Pekka Pääkkö

”Ovärdig situation”

Strax före episoden om dildon i avsnitt fyra har Julia hunnit berätta om ”en ny ovärdig situation som hände härom morgonen”.

– Jag vaknar av att Maj-Lis sitter på mitt huvud. Hon hoppar och studsar på mitt huvud. Men när klockan är 05.50 så kämpar man ju…

– Emot! säger Louise.

– Blöjan är så full att jag får stänga näsborrarna för ”gammkiss” luktar ju inte gott. Men hon studsar på mitt huvud: ”Bomp, bomp, bomp” och är jätteglad. Sedan händer det jag inte visste kunde ske: Blöjan spricker!

Tvåa på poddtoppen

Namn: Louise Edlund Winblad.

Ålder: 40 år.

Bor: Älta.

Familj: Maken Mattias, 43, barnen Märta, 10, Maja 8, och Nou, 2.

Yrke: Illustratören Hejhejvardag som har över 188 000 följare på Instagram.

Namn: Julia Wiberg.

Ålder 31 år.

Bor: Mariatorget.

Familj: Sambon Patrik, 41, döttrarna Norma, 3 och Maj-Lis, 1 och hunden Svante, 6.

Yrke: Barnboksförfattare, programledare och producent. Gjorde Djur med Julia på SVT.

Aktuella: Louise och Julia poddar som lanserades den 24 februari är näst mest lyssnade barn- och familjepodden, enligt poddtoppen.se.

Visa merVisa mindre