Hamza ”Blizzy” Mohamed. Foto: Oliver Lindqvist

Blizzy gästar Kapten Röd på Grönan i kväll

Husbyrapparen Blizzy gästar i kväll Kapten Röd på Grönans stora scen. Artisterna har under året som gått spelat in en låt och turnerat tillsammans – men också hunnit bli riktigt goda vänner. – På ett konstigt sätt har vi samma vibe, säger Hamza ”Blizzy” Mohamed.

  • Publicerad 15:03, 27 sep 2018

Deras vibe uppstod för nästan exakt ett år sedan.

Blizzy arbetade på ep:n Djungel blå med Rigo (musikproducent och tidigare medlem i grupperna The Latin Kings och Infinite Mass) när Björn Nilson, känd som Kapten Röd, kom förbi studion och fick höra Djungel blå.

– Björn skrev till mig: ”Fan vad fett!”. Jag blev lite starstruck, Kapten Röd är en artist som jag har lyssnat på sedan barnsben, säger Hamza ”Blizzy” Mohamed.

Släppte debutalbumet i somras

När Kapten Röd i december senare det året skulle ha sin turnéavslutning i Globen hörde han av sig till Blizzy.

– Han bad mig komma förbi. Så jag gick dit och körde en låt. Det var proppfullt.

Efteråt bestämde de sig för att göra en låt tillsammans.

– Det gick till februari, vi möttes upp i Göteborg och började på låten. Men innan vi började satt vi bara ner och pratade allmänt i tre timmar. Det var som om vi känt varan i flera år. Björn är en av de trevligaste jag träffat och har det största hjärtat jag vet.

Deras låt ”Onda ögat”, blev femte spåret på Blizzys debutalbum Selfmade som släpptes i juni.

Du gör hiphop/rap, Kapten Röd gör reggae. Vad ger ni varandra?

– På ett konstigt sätt har vi samma vibe och sprider exakt samma budskap. Han har lite äldre publik, jag har lite yngre. Bådas musik är till för alla och våra publiker möts.

Shoutout till hemtrakten

Under sommaren har Blizzy och Kapten Röd följts åt på scen. Ulricehamn, Emmabodafestivalen, Liseberg – och nu i kväll Gröna Lund.

– Vi kommer köra ”Onda ögat”. Sedan kommer jag köra typ tre och en halv låtar själv, en liten blandning av min stora låtar, Hamza ”Blizzy” Mohamed.

Storpublik är att vänta.

– Jag ser det som en perfekt avslutning på en bra sommar. Det är många från mitt område som kommer att komma, många ungdomsgårdar, bland annat Reactor i Akalla. Det har alltid varit min dröm att representera mitt område och att kunna inspirera ungdomar. Så det här blir en shoutout till min hemtrakt.