Anders Banger och Byron Velasco vill tacka Schaktteknik i Uppsala AB för att de och deras anhöriga blev så väl omhändertagna efter blixtolyckan. Foto: Sara Kollberg

Blixten for igenom dem

Anders Banger och Byron Velasco jobbade på Ekobacken när blixten slog ned. – Smärtan kom direkt – det var som om ett järnrör kördes in genom armen, säger Anders.

  • Publicerad 18:52, 17 aug 2014

Det var klockan ett på dagen den 30 juli som Anders Banger och Byron Velasco hörde en kraftig smäll när de jobbade med att reparera en krossmaskin på Ekobacken i Gustavsberg. Några hundra meter bort hade en blixt slagit ned från en klar himmel, bokstavligt talat.

En sekund senare slog en till blixt ned i krossmaskinen. Anders stödde sig med handen på maskinen när han kände att blixten strålade in i kroppen.

– Jag vet inte vad som hände, om jag ramlade ihop eller inte, det jag minns är att jag fick en fruktansvärd smärta i vänsterarmen –det var olidligt, säger Anders.

Kollegan Byron blev också träffad.

– Jag satt uppe på maskinen och fick blixten rakt in i ryggen och ut i armen, säger han.

De kunde knappt förstå vad som hade hänt, men andra kolleger skickade efter en ambulans. Anders kände inte sin arm på en timme och båda två kände en otrolig kramp i kroppen. Byron ringde sin fru för att berätta vad som hänt.

– Hon trodde först att jag skojade. Men sedan förstod hon att det hade hänt på riktigt och då blev hon orolig, berättar han.

Smärtan avtog och Anders fick åka hem senare på kvällen, medan Byron fick stanna kvar på sjukhuset över natten för observation. Snart kunde det konstateras att ingen av dem fått några allvarliga men.

– Det var fantastiskt att sedan träffa familjen när vi insett att det gått så bra, säger Byron.

De känner dock fortfarande kramp där strömmen gick igenom deras kroppar.

– Jag vet inte hur länge jag kommer att få leva med den här sockerdrickan i armen, men det spelar ingen roll, livet hade lika gärna kunnat ta slut där och då. Med tanke på omständigheterna blir man bara så jävla lycklig att man lever, säger Anders.

I sommar har det varit blixtrekord i länet, enligt SMHI. I Värmdö kommun har det åskat 19 dagar i sommar. Värst var det den 3 och 7 augusti, då det blixtrade mellan 100 och 200 gånger på norra Värmdö respektive södra Värmdö. Stockholms skärgård har även varit den plats där de starkaste urladdningarna har varit.

Orsaken till det dramatiska vädret har varit en väderfront där kall och varm luft mötts, ett väderfenomen som kan orsaka åskoväder.

Är fler åskväder att vänta?

– Det har blivit svalare. Det är svårt att göra en långtidsprognos, säger Weine Josefsson, meteorolog på SMHI.

Enligt honom är åsksäsongen inte över än.

Fakta

Flera larm orsakade av åskan i sommar

Den 27 juli utbröt en markbrand på ön Sprickopp. Branden kan ha orsakats av en blixt.

Den 30 juli for räddningstjänsten ut till Lemshaga barnakademi för ett automatlarm som troligen orsakats av åskan

Brandmännen fick åka därifrån direkt till en friggebod på Mörtviksvägen på Ingarö, där blixten tros ha slagit ned i en kabel som gått av..

Den 3 augusti brann en villa ner på Runmarö, troligtvis efter att en blixt slagit ned.

Källa: Storstockholms brandförsvar

Visa merVisa mindre