Blivande lyxhotell eller kriminellt tillhåll?

Parken i Kista gård har blivit ett tillhåll för kriminella – en följd av att Socialdemokraterna främst har tänkt på Rinkeby och Husby. Så löd Benjamin Dousas (M) kritik mot den politiska ledningen. Elvir Kazinic (S) håller inte alls med.

  • Publicerad 16:53, 25 maj 2018

Natten till i torsdags ägde en skottlossning samt explosion rum vid Kista gård. Två personer fick föras till sjukhus och polisen har inlett en förundersökning gällande försök till mord.

Benjamin Dousa (M), vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, lämnade under torsdagen in en skrivelse där han kräver trygghetsfrämjande insatser i området.

I ett uttalande till Mitt i säger han att han anser att den socialdemokratiska ledningen enbart har prioriterat Rinkeby och Husby och kallar detta för ett enormt svek mot boende i området.

”Vet inte vad han har för grunder”

Elvir Kazinic (S), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, säger att han är förvånad över uttalandet. Han medger att stadsdelen har sina problem, men anser att Dousas uttalande är ett politiskt utspel.

– Jag vet inte vad han har för grunder för ett sådant uttalande. Vi sitter båda i nämnden och jobbar likadant inom hela stadsdelen. Vi har regelbunden kontakt med polisen och har trygghetsmöten, ett stort nätverk med nattvandrare, medborgarvärdar och ungdomsvärdar, och det är precis de här platserna som prioriteras, säger han.

Han säger också att Socialdemokraterna är positiva till kameraövervakning, som redan finns i Husby, Rinkeby och Tensta, men att det inte är de som bestämmer var de ska sättas upp – det är polisen som begär från länsstyrelsen.

– Jag är för att polisen ska få all hjälp de kan tänkas behöva, säger han.

Kista gård ska bli lyxhotell

Elvir Kazinic säger att händelsen vid Kista gård självklart är beklaglig, men hävdar att statistiken också tyder på att skjutningarna är på väg att minska.

– Det är verkligen synd att sånt här händer, men statistiken visar också att det är på väg ner. Det är kanske ett tecken på att de insatser som har gjorts de senaste åren börjar ge resultat, säger han.

Att Kista gård skulle ha blivit ett tillhåll för kriminella, som Dousa hävdar, känner han inte till.

– Som jag uppfattade det vill ägaren av gården göra det till ett lyxhotell. De håller på med det, men ett sånt arbete tar tid. De har satsat mycket pengar i det och ska göra det så fort de kan, men det är inget vi kan pusha på.

Att området i dagsläget skulle bestå av ”övergivna hus och stora, mörka, ytor” håller han inte heller med om.

– Om det är någonting runtom gården som behöver fixas med belysning eller liknande så absolut, och det får förvaltningen kolla på.