SJUKRÅD. Beslutet om Kry:s övertagande av sjukvårdsrådgivningen kommer inte att tas av politikerna. Foto: Mostphotos

Blir ingen politisk debatt om att Kry tar över sjukvårdsupplysningen

Det blir inte politikerna som beslutar om Kry ska kunna ta över sjukvårdsrådgivningen 1177. Något som nu kritiseras.

  • Publicerad 09:23, 14 jan 2021

Det blir ingen politisk debatt om att Kry tar över sjukvårdsupplysningen 1177 Vårdguiden i Region Stockholm. Beslutet om att godkänna köpet tas av tjänstemän.

Det är något som Vänsterpartiet i regionen nu protesterar mot. I en skrivelse till hälso- och sjukvårdsnämnden pekar de på att tjänsten tas över av ett företag som har både vårdcentraler och nätläkarverksamhet, och att det kommer att skapa intressekonflikter.

De tycker att beslutet ska tas av politiker.

Ifrågasatta

Kry har köpt Medhelps dotterbolag Vårdtjänster, som bedriver sjukvårdsupplysningen på uppdrag av Region Stockholm. I sjukvårdsrådgivningen ingår också att hänvisa till rätt vårdinstans.

Det är bara i Stockholm som tjänsten är upphandlad, i övriga Sverige drivs 1177 i egen regi.

När nätläkarföretaget Kry öppnade fysiska vårdcentraler i Stockholm förra året kritiserades de för att i sin app förleda patienter att lista sig hos dem, och avlista sig hos den vårdcentral de tillhörde.

Även Medhelp, som bedrivit sjukvårdsrådgivningen sedan år 2000, har varit i blåsväder. 2019 avslöjades att miljontals samtal till rådgivningen legat tillgängliga på en öppen server.

Direktören beslutar

Det blir nu hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson som är ytterst ansvarig för beslutet.

– Det är en central funktion och en viktig ingång till sjukvården för många och det ett stort avtal som omsätter över 100 miljoner. Vi tittar på om den nya ägaren har förutsättning att fullfölja avtalet. Om vi måste säga upp avtalet eller göra en ny upphandling, så krävs ett politiskt beslut, säger han till DN.

Kritik från flera håll mot att Kry kan ta över sjukvårdsupplysningen