”Bli kompis är att konkret sätt att göra gott”

Ingrid ville bidra till integrationen – så hon blev en kompis. – Det bästa är att träffa nya människor och att det är så mycket värme och gemenskap.

  • Publicerad 07:00, 13 jan 2019

Ingrid Finnson från Hagalund kände att hon ville ge tillbaka till samhället.

– Jag ville ge mer än pengar till välgörande ändamål, jag ville ge av min tid och hittade Kompis Sverige, säger Ingrid.

”Man känner verkligen att man gör skillnad”

Sen dess har hon varit engagerad i Kompis Sverige i ett år. Hon har blivit matchad och träffar sin kompis några timmar varje månad.

– Något som är kul med engagemanget är att det man gör är så konkret, man träffar nya människor och hjälper till med att svara på frågor om Sverige. Man känner verkligen att man gör en skillnad. Samtidigt lär man sig om andra människors situation och upplevelser.

Vi vill ha flera aktiviteter i förorten så att inte allt ska hända i innerstan

Ingrid Finnson

När man anmäler sig blir man ihop matchad med en kompis, en ny svensk och en etablerad svensk. Man matchas utifrån ålder och intressen.

– Efter flyktingvågen 2015 var det många som engagerade sig för att hjälpa nyanlända, men många engagerade sig i en engångsinsats. Kompis Sverige är ett bra sätt för att skapa kontakt mellan nya svenska och personer som har bott här längre.

Kompisar ska kunna träffas utan att det kostar

Ingrid håller koll så att alla anmälda hittar. Foto: Åsa Sommarström

Men hon hjälper också till som volontär och är med på aktiviteter för att kompispar ska kunna göra något roligt, utan att det kostar.

– Syftet är att man ska kunna hitta på något utan att det ska behöva kosta pengar men också att öppna upp kulturella institutioner för personen som annars kan inte hade haft råd.

Ikväll bär det av till genrepet av Rigoletto på Operan. Gruppen möts up vi kulturhuset och Ingrid hjälper till att pricka av alla från en lista. Någon har inte dykt upp, trots att det är dags att gå så Ingrid får ringa och kolla om personen är på väg eller behöver hjälp att hitta.

– Vi vill att det ska vara en stor variation, något för alla. Ibland är det kultur, ibland sport och ibland har vi aktiviteter med friluftsfrämjandet. Men vi vill också ha en spridning med flera aktiviteter i förorten så att inte allt ska hända i innerstan.


Vill du läsa om fler volontärer?

Fakta

Kompis Sverige

 

Läs mer: www.kompissverige.se