Amnestin för explosiva varor startar i dag och pågår fram till 11 januari. Foto: Mostphotos

Bli av med explosiva varor – utan frågor

För första gången kan alla som har handgranater eller annat explosivt liggandes hemma, få detta upphämtat av polisen – utan att bli misstänkt för något brott. Amnestin för explosiva varor startar i dag och pågår fram till 11 januari.

  • Publicerad 16:12, 15 okt 2018

Flera gånger tidigare har Sverige haft amnesti för vapen. Nu gäller den för första gången för explosiva varor, som handgranater, sprängämnen eller pyrotekniska artiklar.

Det är för att försöka minska antalet illegala explosiva varor ute i samhället som regeringen för snart ett år sedan föreslog att en amnesti skulle införas.

Men ta absolut inte med dig sakerna in till polisstationen. Ring 11414 så kommer polisen och hämtar upp sakerna.

Då det är första året som amnestin hålls, så kan Lars Ivarsson, regionens ansvarige för amnestin, inte svara på vad man kan förvänta sig kommer in.

Allt som omfattas av amnestin är inte farligt i sig

Lars Ivarsson

– Det är svårt att veta vilken effekt den kommer att ha. När det gäller vapen är det lättare, där finns alltid dödsbon med vapen till exempel, säger han.

Med explosiva varor menas exempelvis handgranater, sprängämnen, tändmedel, krut och pyrotekniska artiklar.

Man kan tänka sig att en person som har t.ex. handgranater hemma inte är så pigg på låta polisen veta var hen bor?

– Då får man väl lista ut en annan plats att lägga dem på. Allt som omfattas av amnestin är inte heller farligt i sig utan transporteras med vanliga bilar på våra vägar,säger Lars Ivarsson.

Ser du en risk att det kommer in tips om att det ligger explosiva varor ute i det fria, då man inte vill ha hem polisen?

– Om det blir så, så kommer vi ju åka dit och göra en bedömning om det behöver spärras av och kalla in nationella bombgruppen. I första hand kommer alltid en vanlig radiobil att åka ut, säger Lars Ivarsson.

Den som frivilligt ringer in till polisen – vilket man kan göra anonymt – kommer inte att straffas för hanteringen av varorna.

De kommer däremot att undersökas, och skulle de visa sig ha varit involverade i något brottsligt så kan man bli straffade för det eventuella brottet.

– Det är innehavet som inte är brottsligt. Skulle en handgranat ha varit involverad i till exempel ett mordförsök så räknas det som ett brottsverktyg, säger Lars Ivarsson.

Fakta

Om amnestin

Amnestin innebär att den som hanterar explosiva varor utan att ha rätt till det inte ska dömas till ansvar om man kontaktar polismyndigheten och lämnar de uppgifter som behövs för att myndigheten ska kunna omhänderta varan.

För att få ansvarsfrihet krävs att Polismyndigheten har tagit om hand om den explosiva varan.

Den som frivilligt kontaktar Polismyndigheten har rätt att vara anonym.

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre

Att semla eller inte semla – det är frågan

Nyheter Smarrig bulle väcker känslor Fastlagen infaller först i februari, men det har ingen betydelse för dagens gudlösa semmelälskare. Är det något att jämra sig över? Måltidsforskaren Richard Tellström tycker inte det.fredag 22/1 16:40