Carina Ahlqvist, 51, var bara ett par timmar från toppen när hon tvingades avbryta. Foto: Läsarbild Pasang Sherpa

Blev snöblind på 7 600 meter – backade ner

För Carina Ahlqvist från Hammarbyhöjden var inte det tuffaste att ta sig upp på världens femte högsta berg – det var att ta sig ner. Hon blev snöblind, ramlade ner i en glaciärspricka och räddades till slut av en helikopter.

  • Publicerad 10:46, 8 aug 2018

Carina Ahlqvist kom hem till Hammarbyhöjden i början av sommaren. Men där hon känner sig som mest hemma är i bergen.

– Jag är inte så bra på att sitta på kontor, säger hon.

I våras gav hon sig iväg bestiga världens femte högsta berg, Mount Makalu. Det är 8 481 meter och ligger ett par mil från Mount Everest i Himalaya.

– Det är ett av de svåraste 8 000-metersbergen som man kan bestiga, betydligt svårare än Mount Everest.

Hon siktade på att bli den första svenska kvinnan att bestiga berget. Det var Carinas femte expedition till ett berg på över  8 000 meter. Med sig hade hon en forskningsexpedition med 50 deltagare, varav 11 vandrare från fem länder. Förutom att bestiga berget var syftet också att bidra till klimatforskningen och deltagarna plockade skräp på berget.

Carina Ahlqvist är 51 år och bor till vardags i Hammarbyhöjden. Foto: Privat.

Drabbades av snöblindhet

Men det blev inte som hon tänkt sig. När hon kom till 8 150 meters höjd och det bara var tre, fyra timmars klättring kvar var det så kraftigt snöoväder att hon och sherpan (bergsguiden) var tvungna att avbryta expeditionen.

Dessutom drabbades Carina Ahlqvist av snöblindhet.

– När vi kom in i tältet på 7 600 meter kunde jag inte öppna ögonen. Jag såg ingenting.

Vid 7 200 meter var jag så trött att jag stod på knän och armbågar. Vi hade ingen mat och inget tält. Men jag fick en adrenalinkick och blev fullständigt fokuserad, jag var som en robot och bara fortsatte

Carina Ahlqvist

I tre dygn var hon helt blind.

– Vid 7 200 meter var jag så trött att jag stod på knän och armbågar. Vi hade ingen mat och inget tält. Men jag fick en adrenalinkick och blev fullständigt fokuserad, jag var som en robot och bara fortsatte, berättar Carina Ahlqvist.

Hon tvingades klättra ner baklänges. Men det höll på att sluta riktigt illa. Carina Ahlqvist ramlade ner i en glaciärspricka.

– Jag hörde sherpan glida efter mig, Jag trodde inte att vi skulle klara det. Men han lyckades få stopp och jag kom upp.

Carina Ahlqvist håller i flaggan från The Explorers club. Det är samma flagga som har varit på månen och i rymden. Foto: Pasang Sherpa

Klättrar för klimatet

Till slut blev hon räddad av den enda piloten i världen som kan flyga helikopter på över 7 000 meter.

Hon fördes till sjukhus i Katmandu. Hon säger själv att hon aldrig varit så nära att dö, men ändå ville hon genast upp igen.

– Jag försökte få till ett nytt försök, men fick inte tillstånd. Jag var inte i särskilt bra skick. Nu håller jag på att planera ett nytt försök för nästa år, säger hon och fortsätter:

– Det är klart att jag fick mig en tankeställare. Men jag hittade också min inre styrka.

För Carina handlar expeditionerna inte bara om att bestiga ett berg, det är också en insats för klimatet. Hon samarbetar med NASA och European space agency och samlar snö, stenar och markprover för att se hur klimatförändringarna ser ut på hög höjd.

– Syftet är högre än att nå toppen.