Blev biten av hund - nu får han tusentals kronor i ersättning

Erik Bäckström blev förra hösten allvarligt biten av en okopplad hund. Efter att en polisanmälan visade sig fruktlös valde han att stämma hundens ägare – och vann.

  • Publicerad 12:34, 5 okt 2016

– Jag och min fru besökte några vänner och fram emot kvällen var det dags för en promenad med hunden. Plötsligt dök en lös hund upp och attackerade min hund Timmy. De var på strupen på varandra direkt, berättar Erik Bäckström.

Erik valde att gå emellan för att skydda sin hund och fick då kraftiga skador från den attackerande hundens käkar, både på vaden och på händerna. Till slut kom hundens ägare till platsen och kunde ta sin hund därifrån.

– Det var tur att jag fotade såren direkt efteråt eftersom telefonen registrerar tid och plats. Annars hade jag inte kunnat bevisa var och hur det hänt.

Upptäckte lag

En polisanmälan är meningslös i fall med hundbett så tillvida inte hunden ”bussats på” av sin ägare, enligt Charlotta Svensson på Globenpolisen. I annat fall rör det sig om en civilrättslig tvist.

– Jag fick reda på att det finns en lag som heter ”skadeståndslagen om tillsyn över hund och katt” som i stora drag går ut på att en ägare har ansvar för sitt djur i alla lägen och utan undantag. Så jag lämnade in en stämningsansökan hos tingsrätten, säger Erik Bäckström.

Förlikades till slut

Rätten yrkade på att parterna skulle nå en förlikning. Till en början var Erik ovillig till detta och ägaren nekade även hen med hänvisning till att Erik skulle ha provocerat hunden. Men slut nådde parterna fram till en överenskommelse som innebär att hundägaren ska betala 5 400 kronor med hänvisning till den ”sveda och värk” som Erik fått utstå plus 2 000 kronor i ersättning för hans läkarkostnader.

– Det känns viktigt att det här nå ut med det här så att folk förstår att det inte är så krångligt att få upprättelse, säger Erik Bäckström.

Så här säger lagen

Lagen om tillsyn över hundar och katter (2007:1150)

19 §: En skada som orsakas av en hund skall ersättas av dess ägare eller innehavare, även om han eller hon inte vållat skadan. Vad ägaren eller innehavaren har betalat i skadestånd har han eller hon rätt att få tillbaka av den som vållat skadan.