Du som betalat för mycket i hyra kan få igen pengarna. Foto: Mostphotos

Blåst på hyran? Så får du pengarna tillbaka

Om du som hyresgäst misstänker att du betalar ockerhyra kan du vända sig till hyresnämnden för att få ersättning. Men det finns också andra sätt att få tillbaka sina pengar.

  • Publicerad 05:00, 25 dec 2018

Enligt undersökningar från tidningen Hem och hyra hanterar hyresnämnden ett hundratal ärenden om överhyror i landet varje år.

Processen kan dessutom vara krävande och långdragen, men juridisk hjälp finns.

Som medlem i Hyresgästföreningen får du representation genom hela rättsprocessen.

Betalar ut pengar direkt

Men det finns även snabbare vägar till ersättning, om än inte för hela beloppet du har rätt till.

På onlinetjänsten Orimlighyra.se kan du skicka in dokument och uppgifter om din hyressituation och få pengar tillbaka direkt. Även om du hyr din bostad svart.

Det fungerar så att tjänsten köper loss ditt fall och driver det sedan mot uthyraren i hyresnämnden, och oavsett om de sedan förlorar fallet är du garanterad pengar.

Som betalning tar företaget ut en provision på 30 procent.

– Vi vill förenkla processen för folk som drabbas så mycket som möjligt, säger Alban Dautaj jurist och medgrundare i företaget.

Enligt honom tar en tvist i hyresnämnden allt från 12 till 17 månader avklara. En process som Orimlighyra.se alltså köper loss dig ifrån.

Många orkar inte med processen

Tjänsten har funnits i drygt ett år och fungerar i princip på samma sätt som de webbtjänster du kan vända dig till när du varit med om ett försenat flyg.

Grundläggande är att du vet vad den du hyr av själv betalar. Något du kan ta reda på genom att fråga förstahandsvärden eller en granne med en liknande lägenhet i samma hus.

Varför ska man välja er när man kan gå direkt till hyresnämnden kostnadsfritt?

– Man får ett starkare case och juridisk expertis, man slipper väntan och behöver inte ta risken att förlora. Vi hör också att man bara vill släppa det och gå vidare, man orkar inte ta tvisten helt enkelt, säger Alban Dautaj.


Så mycket kan du få tillbaka

Räkneexempel från ett riktigt fall hos Orimlighyra.se

Källa: Orimlighyra.se