Hemma i Bagarmossen. Ellen Ekman, känd för serien "Lilla Berlin", är nu aktuell med barnboken "Idde och den bortsprungna katten." Foto: Sacharias Källdén

Bland de coola katterna i Bagis

Hon blev känd genom att skildra Stockholms hipsters. Men i Ellen Ekmans nya bok är det i stället Bagarmossens katter som gett inspiration.

  • Publicerad 15:53, 11 okt 2021

Det är ju inte som att man ser en hamster spatsera runt på eget bevåg i Bagis och göra sig bekant med alla grannar.

Den tecknade serien ”Lilla Berlin”, en humoristisk betraktelse av stadens hipsters, blev en nationell succé och gav Bagisbon Ellen Ekman en självklar position bland landets serietecknare.

Men parallellt har hon även illustrerat barnböcker. 2019 debuterade hon med egna boken ”Idde och Hajen”, som nu fått en uppföljare där Bagarmossens katter spelar en viktig roll.

– Här finns många katter och en i boken är till exempel inspirerad av Pepsie. Katter kan verkligen få sin plats i lokalbornas hjärtan, säger hon när vi möts på Bagarmossens folkets hus.

Bagis varit förebild för boken

Pepsie är, liksom omskrivna Cato i Björkhagen, en lokal kattkändis som blivit omtyckt i området. Men vad är det då som gör just katter så speciella?

– Självständigheten. Jag kan inte komma på ett annat tamt husdjur som rör sig fritt utomhus som katter gör. Det är ju inte som att man ser en hamster spatsera runt på eget bevåg i Bagis och göra sig bekant med alla grannar. 

Även Ellen har två katter hemma i lägenheten som också rymmer sambo och en 2-årig dotter – som dock är måttligt imponerad av sin mammas verk.

– Hon har konsekvent ratat alla mina böcker och kastar iväg dem direkt. Jag har till och med ritat in henne och hennes pappa i senaste boken för att smöra, men det fungerade inte heller, säger hon.

Bagarmossen nämns aldrig vid namn i boken och bokens version av området skiljer sig en aning från verklighetens. Men visst känns miljöerna igen för den som kan sitt Bagis.

Tanter med superkrafter

Under arbetet med boken frågade hon i den lokala Facebook-gruppen om hon kunde få tillgång till folks lägenheter för att dokumentera utsikten.

– Jag fick komma in i två lägenheter. I mars var jag i en bostad vid Lagaplan samtidigt som tjejen som bodde i lägenheten var i tvättstugan, på grund av pandemin, förklarar hon.

Vad gäller kommande projekt så avslöjar hon planerna på en animerad kortfilm som hon hoppas kan bli verklighet en dag.

– Det är en actiontfilm om Doris och Bettan. Två tanter som har superkrafter, men hellre ciggar och solar om dagarna. 

Bagis – som det ser ut i Ellen Ekmans bok. Foto: Ellen Ekman

Gör serien ”Lilla Berlin”

Namn: Ellen Ekman, 35 år

Bor: med sambo, dotter och två katter i lägenhet i Bagarmossen

Utbildning: Serieskolan i Malmö

Gör: Serien ”Lilla Berlin” som tilldelats flera priser. Har även illustrerat böcker av författare som Charlotta Lannebo, Elin Johansson, Lennart Hellsing och Susanne Trydal

Aktuell: med egna barnboken ”Idde och den försvunna katten.”

Visa merVisa mindre