Stammisar. Margareta Liljegren och Birgit Dahlin är återkommande gäster på badet. Foto: Sacharias Källdén

Bland barn, badkrukor och seniorer

Förra helgen inleddes sommaren på Nytorpsbadet som fortsätter vara en storfavorit bland söderorts barnfamiljer. Men även ungdomar och vuxna söker sig hit. Vi träffade bland annat Birgit, 91 år, som börjar varje dag med ett dopp.

  • Publicerad 14:37, 18 jun 2021

Foto: Foto: Sacharias Källdén

Egen termometer. Margareta Liljegren och Birgit Dahlin, båda boende i Enskededalen, har besökt badet åtskilliga gånger. 91-åriga Birgit går hit vara morgon för att simma 1000 meter. Och hon har koll på temperaturen.

– Jag har alltid med egen termometer. Det var inte ens 18 grader när jag kollade när vi kom hit, men det var inte så farligt kallt faktiskt. Man hoppar i bara, säger hon.

Även Margareta är en återkommande besökare.

– Första gången jag kom hit var
när de öppnade 1961, då bodde jag på Södermalm och promenerade hit.

Foto: Sacharias Källdén

"Men du är en badkruka." Micke Björklund hängde på låset vid öppningen klockan 10 tillsammans med barnen Lena, 8 år och Louie, 2 år.

Lena förklarar hur det kom sig att de lämnade hemmet i Kärrtorp och gick just hit.

– Det är för att mamma jobbar, så i stället för att bara vara hemma gick vi hit. Jag vill alltid gå hit. Det var lite kallt i vattnet först men sedan vande jag mig.

– Du är ingen badkruka, konstaterar pappa Micke.

– Nej, men du är en badkruka, replikerar Lena snabbt.

Foto: Sacharias Källdén

Ny regi – samma utbud. Kiosken har samma öppettider som badet: 10-19 på vardagar och 10-18 på helger. Även om kiosken i år drivs i ny regi är utbudet bekant.

– Vi kör samma som tidigare med hamburgare, pommes, toast och lite annat. Pommes är nog det som går mest, berättar Rick Askervall som växte upp i Kärrtorp och nu driver kiosken tillsammans med Jacob Väisänen. 

Trots restriktioner, som innebär att högst 200 personer får vara på om-rådet samtidigt tvekade han inte inför att ta sig an uppdraget.

– När vi fick frågan var det bara att köra, säger han. 

Foto: Sacharias Källdén

Daglig rutin. Reza Poureh, friskvårdsledare, inleder varje dag med att hissa Stockholms stads flagga.

– Vi vill att alla ska se att vi har öppnat, förklarar han.

Nytt i år är att bara två entréer är öppna och att gästerna välkomnas av entrévärdar som räknar hur många som går in. För att undvika trängsel är omklädningsrummen stängda, men toaletter och bajamajor finns på området. Christian Astervall, badmästare, tycker restriktionerna för med sig både positiva och negativa effekter.

– Det är lite tråkigt att behöva stänga när det är fint väder. Men samtidigt är det skönt för de som är här att det bara är 200 besökare.