Foto: Mostphotos

BLÅLJUS: Stal katalysatorer - kan vara fast redan

De fyra sågs under en bil mitt i natten. Katalysatortjuvar? Så klart. Men den här gången kan de ha åkt fast väldigt fort.

  • Publicerad 10:50, 30 nov 2020

När nattlivet är så lugnt att grillkiosken på torget stänger, då är det inget bråk på stan heller.

– På det viset har det varit den lugnaste helg vi kan minnas, säger Jonas Rickeborn på Enköpingspolisen.

Men det finns förstås annat att göra för polisen i yttre tjänst.

Mycket har varit bilrelaterat.

Katalysatortjuvarna kan ha åkt fast fort, tack vare att vittnen anmälde direkt. En drogad filur utan körkort stoppades med spikmatta.

Här är blåljusrapporten från helgen:

Gulmåragatan

Måndag 07.19

Inbrott. Då en fastighetsägare kom hem efter några veckor på annan ort upptäckte denne att det var kringrört i hemmet. Polis tillkallades och kunde konstatera att ett fönster brutits upp. Polisen beslöt att spärra av bostaden och genomföra en teknisk undersökning. En anmälan om grov stöld genom inbrott kommer att skrivas.

Vagnsgatan 1

Helgen, upptäcks måndag

Skadegörelse. Någon har tagit sig in på ett område genom att klippa upp stängslet. Inne på området har sidorutan på tre bilar slagits sönder och ur en bil har en gul varseljacka stulits.

E18

Söndag 02.47

Grovt rattfylleri mm. En stockholmare som är välkänd hos polisen sedan tidigare är misstänkt för grovt drograttfylleri, grov olovlig körning, vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott eget bruk och innehav.

Tidigt på söndagens morgon försökte han köra ifrån polisen och vägrade stanna. Färden gick i 180 km/tim in i Västmanland och tog inte slut förrän vid Erikslund där en spikmatta lades ut framför bilen.

I bilen fanns, förutom mannen i 25-årsåldern även en kvinna i 20-årsåldern. Båda omhändertas enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer. De hade även en hund med sig. I bilen hittades narkotika.

Bilen togs i beslag.

Fannalundsvägen

Lördag 23.20

Stöld. På senare år har stölderna av katalysatorer blivit allt fler. Särskilt drabbade är bilar av märket Toyota Prius eftersom de har två katalysatorer. Ytterst sällan åker gärningsmännen fast, men i lördags kan det ha hänt.

Vittnen såg hur fyra personer hissat upp en bil och arbetade under den. Polis tillkallades. På vägen dit mötte de en bil som stämde överens med signalementet på tjuvarnas bil. Den stoppades och i den fanns fyra män i 25-40-årsåldern från ett EU-land. I bilen fanns brottsverktyg och de fyra anhölls efter förhör. Tack vare sökande polishundar kunde även bildelarna hittas, som de hunnit gömma.

– Det är mycket ovanligt att vi tar tjuvar av katalysatorer så här på bar gärning, nu gjorde vi det tack vare en vaken allmänhet som slog larm direkt, säger Jonas Rickeborn, samordnare på Enköpingspolisen.

Även på fredagens morgon skedde en stöld av katalysatorer från en Toyota Prius, då på Örtagatan.

Bergsgatan

Lördag kl 20

Inbrott. Vid ett inbrott i ett källarförråd på Bergsgatan stals en damcykel och hästutrustning till ett okänt värde.

Nysätra

Förra veckan

Miljöbrott. Enköpings kommun har anmält att fem sopsäckar lämnats längs en väg öster om Österunda.

50 bilbatterier har stulits på kort tid

Nyheter Blev av med plånboken på Coop, ny batteristöld mot Återbruket och så en förare med fyrtal i brott.måndag 18/1 13:12

Smyckestjuv utgav sig för att vara sjuksköterska

Nyheter Fult är bara förnamnet. Åldringsbrott. Under söndagseftermiddagen utsattes en 95-årig kvinna för en fräck stöld – av en "sjuksköterska".måndag 18/1 12:07