Foto: Fredrik Gustafsson

Blåljus på Enköpingsåsen

Välbesökta dagar på Enköpingsåsen när Åsendagarna nyligen arrangerades. Förskoleklasser från hela kommunen fick bland annat testa på yrket som brandman.

  • Publicerad 19:43, 28 maj 2022

Jag försöker att lugna dem.

Vet ni vad vårt vanligaste och bästa vapen för oss poliser­ är? Frågar lokalområdespolisen Richard Hedström­ en förskoleklass.

– Pistolen! säger en pojke som är så säker på svaret att han inte ens tänker på att räcka upp handen.

– Nej, det är faktiskt inte det. Det är den här, säger Hedström och pekar på sin mun.

Barnen ser lite frågande ut.

– Genom att använda min röst kan jag prata med människor och försöka att lugna dem, berättar Richard Hedström.

Besöket hos polisen var bara en av flera stationer under­ årets Åsendagar som arrangerades i mitten av förra veckan.

På plats fanns räddningstjänsten, ambulansen, polisen, försvarsmakten och svenska livräddningssällskapet. Och barnen, som kom från förskoleklasser över hela kommunen fick bland annat prova på hur man ska agera i ett rökfyllt rum – krypa på golvet.

Och så fick de testa brandslangen.

Det här är inte första året som Åsendagarna, på Enköpingsåsen­, arrangeras. Långt ifrån. I nära 30 år har Enköpings sexåringar samlats för att till exempel testa på brandmansyrket.

– Jag springer fortfarande på unga vuxna som minns att de träffat mig under Åsendagarna. Och jag har själv vaga minnen från att jag varit här som liten, säger Lars Neumann, på räddningstjänsten i Enköping/Håbo.

Årets Åsendagar, den 17 och 18 maj, besöktes av drygt 500 barn från bland andra Hummelstaskolan och Rombergaskolan.

Samma arrangemang anordnas årligen även i Håbo kommun.

Åsendagarna

Exakt när de första Åsendagarna arrangerades är inte­ helt fastställt. Men Räddningstjänsten i Enköping/Håbo tror att det var i början eller mitten av 90-talet.

Under årets dagar deltog ambulansen, räddningstjänsten, försvarsmakten, polisen och svenska livräddningssällskapet.

Med siktet på att styra

Nyheter Jesper Englundh står överst på Socialdemokraternas valsedlar i Enköping. – Jag tycker att vi har ett bra debattklimat i Enköpingspolitiken, säger han.lördag 13/8 8:09

Gator kartläggs – av Enköpingsborna

Nyheter Samla frukt i App. Enköpings vägnät ska inventeras med hjälp av mobilspel 110 kilometer gång- och cykel­vägar i Enköping har kartlagts – av Enköpingsborna – med hjälp av ett mobil­spel. Nu står kommunens gator på tur.fredag 12/8 13:56