Foto: Mostphotos

BLÅLJUS: Inbrott, stöld och bedrägeriförsök

Ett inbrott, en stöld och två bedrägerier. Det finns i dagens blåljusrapport. Och – det verkar som om Enköpingsbor börjat lära sig att inte gå på bedrägeriförsök.

  • Publicerad 10:32, 30 okt 2020

Lillsidan

Fredag 06.30

Inbrott. Genom att slå sönder ett fönster kunde tjuvar ta sig in genom en altandörr till en lägenhet på Lillsidan och där stjäla två stycken laptops.

Enköping

I veckan

Bedrägeriförsök. De försöker, bedragarna, det gör de. Helst riktar de in sig på äldre.

Men de äldre i Enköping förstår allt oftare vad det handlar om. Förut skrev vi bara om bedrägerier, nu är det lika ofta det handlar om försök till bedrägerier.

Som när en kvinna i 70-årsåldern ringdes upp. Hon fick höra att hon hade en obetald faktura på en mobiltelefon, något hon verkligen inte hade. Den som ringde upp och sa sig komma från ett inkassoföretag var då "hjälpsam" och kopplade kvinnan vidare till en person som skulle ta bort skulden. Kvinnan uppgav vissa uppgifter, men när hon lagt på luren anade hon oråd och kontaktade sin bank – som hann stoppa bedrägeriet!

Ett annat försök till bedrägeri som inte heller lyckades var de som kallade sig "Annuleringscentralen", de skulle hjälpa en man i 70-årsåldern att ta bort flera mobila bredbandsabonnemang som de sa fanns skrivna på mannen.

De kom överens om att de skulle skicka över en offert på epost. Den kom också, men med en rejält saltad prisnivå: 189.000 kronor skulle arbetet kosta. Mannen svarade inte utan anmälde i stället.

Utanför Coop

Måndag 16-tiden

Stöld. Då en cykelägare kom ut från Coop såg han en man stående vid hans elcykel. Mannen vid cykeln försvann då därifrån på en mountainbike. Då cykelägaren kom fram till sin elcykel upptäckte han att batterilådan var uppbruten och att batteriet, värt 5.000 kronor, var stulet.

Westerlundska inför fjärrundervisning – igen

Nyheter Westerlundska gymnasiet övergår till att delvis undervisa på distans. Bland annat för att minska trängseln i skolan matsal. – Det finns en oro både bland elever och personal, säger Carina Westh som...torsdag 26/11 11:41

Bestulen på golfklubbor? Se hit!

Nyheter Golfklubbor som tros vara stulna har hittats. En man misstänks ha misshandlat en kvinna. Det är något av dagens blåljusrapport.torsdag 26/11 10:54