Det blågröna styret har presenterat sin budget för 2021.

En budget som sticker ut, enligt kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

– Vi är en av få kommuner som kan lägga en så offensiv budget och satsa i en turbulent tid. Det är en ynnest, säger han.

Pandemin har hittills inte drabbat Solna så hårt som befarat, i form av skattebortfall och kostnader. Kommunens ekonomi är därför god, säger Granfalk.

– Alla trodde det skulle bli ett uselt år och det såg ut som att vi skulle behöva göra drakoniska nedskärningar. Istället har vi ett överskott i verksamheterna och kan göra politiska satsningar på det vi tycker är viktigt: skola, förskola och äldre.

Skolan får 11 miljoner kronor mer än i fjol. Det ska höja resultaten och en del går till insatser för barn med särskilt stöd, en grupp som växer, enligt Marianne Damström Gereben (L).

– Det kan handla om särskilda undervisningsgrupper för elever som har svårt att klara skolan i sina vanliga klasser. Många kommuner sparar i skolan, men det behöver vi gudskelov inte göra i Solna, säger hon.

Nämnderna får mindre

Styret väljer samtidigt att halvera den årliga generella höjningen till nämnderna, från en procent till en halv – minus 14 miljoner kronor.

Pehr Granfalk vill ändå kalla det en "rekordsatsningsbudget" och säger att det satsas 52 miljoner extra i år jämfört med fjolårets 35.

– Hur man än vrider och vänder på det är det en ökad peng, men den är mer fokuserad. En halv procent är ändå 14 miljoner mer än noll procent, som var vi sa att det skulle bli innan sommaren.

Inom förskolan ligger fokus fortsatt på mindre förskolegrupper och högre personaltäthet. Styret aviserade tidigare i höst att deltidstaxan slopas, det ska ge 4,5 miljoner extra till ändamålet.

Inom äldreomsorgen läggs slantarna bland annat på digitalisering. Nattillsyn via kamera ska provas, och bättre teknik bryta ensamheten hos äldre.

– Vi gör en rejäl satsning på att man ska få åldras med värdighet även i de turbulenta tider som råder. Bra wifi på boendena är efterfrågat, så att man kan hålla kontakt med sina äldre och kära, säger Samuel Klippfalk (KD).

Oppositionen svarar

Mitt i Solna fick förhandstitta på budgetförslaget, som blev offentligt den 6 november vilket var efter tidningens pressläggning.

Därför har oppositionen inte haft möjlighet att kommentera. Läs reaktioner i nästa veckas tidning.