Amalia Hallerby, på Ur och Penn, tror att Black friday ökar julklappsförsäljningen. Foto: Pia Bispo

Black friday viktig för centrumhandlarna

Readagen Black friday har blivit en av butikernas viktigaste dagar. För många butiker är det starten på julhandeln, så också i Huddinge centrum. – Dagen har stor betydelse. Både Black friday och dagen innan julafton är väldigt viktiga, säger Amalia Hallerby på Ur och Penn.

  • Publicerad 16:58, 23 nov 2018

De svarta reaskyltarna, som signalerar rea både under fredagen, hela helgen eller hela veckan syns nu i många butiker i Huddinge centrum.

En av butikerna som passar på att sänka priserna är Ur och Penn, där Amalia Hallerby jobbar. Hon säger att Black friday har stor betydelse för butiken, framför allt för att locka kunderna dit i stället för att de handlar på nätet.

– Som företag har det ingen betydelse om kunderna väljer att handla hos oss på nätet eller i butiken. Men vi som jobbar här i butiken vill självklart sälja bra, säger Amalia Hallerby.

Men vid vissa affärer lyser de svarta reaskyltarna med sin frånvaro. En av dem är Artizen som inte har några speciella erbjudanden detta veckoslut.

Artizen – en av butikerna som inte rear.

Handlaren Per, som jobbar på Artizen, tycker att readagen är ett jippo. Butiken säljer produkter som inredning, julpynt och julkort.

– Vi säljer inte heller varor som folk väljer att köpa på rea. Ska man inreda hemma väntar man inte på att det blir Black friday, säger Per.

 Det gäller att ha marginalerna för att rea ut varor

 Per, Artizen.

Han ställer sig även frågandes till att butiker väljer att rea ut många varor.

– Det gäller att ha marginalerna för att rea ut varor. Många butiker känner nog att de måste vara med på Black friday fast att det kanske inte ger någon lönsamhet. Det blir en volymökning, men ingen lönsamhet, säger Per.