Black friday slog alla paketrekord – postombuden svämmar över

Aldrig tidigare har det handlats så mycket under Black friday som i år. Hos postombuden svämmar hyllorna över av paket som ännu inte hämtats ut.

  • Publicerad 17:49, 7 dec 2019

Black friday slog alla möjliga rekord i Sverige i år. Enligt en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Postnord handlade svenskarna för totalt 7,1 miljarder kronor.

Stockholm är ett av länen i landet där försäljningen ökade som mest i jämförelse med i fjol.

Paketrekord

Shoppingrekordet innebar högtryck på Postnords terminaler och under natten till den 3 december, alltså sisådär två arbetsdagar efter Black friday, slogs även paketrekordet.

728 000 och 285 000 varubrev passerade genom terminalerna. Totalt hanterades över en miljon e-handlade Black friday-försändelser på ett dygn.

– Det är intensiva och roliga dygn i vår produktion, en sorts kick off för årets högsäsong. Vi har förberett oss och medarbetarna är taggade inför anstormningen, säger Mathias Krümmel på Postnord i ett pressmeddelande.

Fakta

Så många paket hanterades

2017: 583 000 paket.

2018: 703 000 paket.

2019: 728 000 paket.

Källa: Postnord
Visa merVisa mindre

Postombuden badar i paket

Postombuden runtom i länet, bland annat i Danderyd och Täby, svämmar nu över av paket som ännu inte hämtats ut av sina ägare. På sociala medier vädjar flera postombud till kunderna att hämta sina paket.

”Hej kära Djursholmsbor! Vi på Sos-kiosken går just nu på knäna efter Black Fridayleveranserna. Vi hoppas på att alla våra kunder kan hämta sina paket snarast möjligast för att underlätta för oss att ge er en bra service.”

Så skriver Allan Yari från Sos-kiosken i Djursholm på Facebook.

Fulla hyllor på Sos-kioskens hyllor i Djursholm. Foto: Allan Yari

Mer än dubbelt så många paket

I Black fridays kölvatten tar Sos-kiosken emot runt 600 paket om dagen. En vanlig dag ligger den siffran i stället på mellan 200 och 250 paket.

– Vi ökar varje år med cirka 20-25 procent med paketen och det ställer stora krav på oss att försöka hitta plats på en väldigt liten begränsad yta. När folk inte hämtar upp paketen snabbt så blir det väldigt ansträngande och det blir snabbt överfullt på hyllorna, säger Allan Yari.

Fakta

Black friday 2019

  • Under Black Friday-dygnet 29 november handlade svenskarna prisnedsatta varor för 7,1 miljarder, vilket är cirka 300 miljoner mer än i fjol.
  • Var tredje svensk handlade under Black friday. Av dem handlade varannan på internet.
  • I snitt handlade varje Black friday-shoppare för 2 980 kronor. De mest populära varorna var kläder och hemelektronik.
Källa: Postnord