Om Kårstaborna får bestämma skulle Centern vara största parti. Nästan var tredje väljare där la sin röst på dem i kommunvalet. Foto: Sara Flodin

Blåa villor och röda lägenheter

Alliansen fortsätter att styra i Vallentuna. Men vilket parti man väljer varierar mycket mellan olika kommundelar. Det är blågrönt på landsbygden, rött i centrum och blått i villakvarteren.

  • Publicerad 14:27, 22 sep 2014

Om väljarna i Hammarbacken södra, Norrgården-Sörgården, Centrum och Ormsta södra fick bestämma skulle majoriteten i Vallentuna kommun byta färg till röd.

I alla dessa valdistrikt är Socialdemokraterna större än Moderaterna. I Ormsta södra kammade S hem 40 procent av rösterna.

– Det är inte självklart att man röstar på moderaterna för att man bor i stora villor, i sådana distrikt har vi Socialdemokrater också ökat. Men i just de här områdena finns mycket bostadsrätter och de få hyresrätter som finns, säger oppositionsrådet Jaana Tilles (S) om valresultatet.

Dessutom har vi varit aktiva i de områdena och knackat dörr, säger hon.

Rör man sig norrut i kommunen, till Kårsta, Vada-Angarn Össeby och Garn, skiftar den politiska färgen om till centerns blågröna. I Kårsta, där de är som störst kammade de hem 30 procent av rösterna i kommunvalet. I alla tre distrikten är de större än Moderaterna.

– Det här är traditionella centerfästen. De är landsbygd och har problemen centern jobbar med. Här känner man sig lite i utkant och Centern är de enda som driver de frågorna, säger Vallentunapolitikern Sofia Segergren, (C).

Men det är det lokala centerpartiet som är populärt. I riksdagsvalet är det bara åtta, nio procent i de norra kommundelarna som lägger sina röster på Centerpartiet.

Precis som i övriga landet gick Sverigedemokraterna framåt i Vallentuna. Med 6,4 procent av rösterna i kommunvalet ökade de med 3,7 procentandelar eller 473 nya röster. I riksdagsvalet fick de 10,4 procent av väljarnas röster.

Kårstabon Staffan Hassius som tidigare varit engagerad i Centerpartiet kallar sig nu politiskt neutral, tycker att det är märkligt att fler valt att lägga sin röst på Sverigedemokraterna i kommunvalet.

– Det var 82 personer som röstade på SD i kommunvalet i Kårsta. Det måste bygga på okunnighet för SD har inget valmanifest för Kårsta eller för övriga Vallentuna. Det är som att rösta på Vallentunas lucia utan att ha sett ett fotografi. Det är bara luft, säger han.

Sverigedemokraternas första namn i Vallentuna, Fredrik Lindahl medger att partiet inte har ett traditionellt valmanifest. Men att man har kommunicerat sitt budskap via insändare i lokalmedia, intervjuer och annonsering. På SD:s hemsida handlar mycket om kritik mot asylboenden för ensamkommande ungdomar i Bällsta.

Sett till hela kommunen håller dock Moderaterna ställningen som största parti, trots att de backat med över nio procentenheter i kommunvalet.

Det är som att rösta på Vallentunas lucia utan att ha sett ett fotografi.Staffan Hassius om Sd

Fakta

Partiernas starkaste och svagaste distrikt i Vallentuna